Vlaanderen stimuleert technische & wetenschappelijke studies
Vlaams minister-president Peeters bracht samen met Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Poleyn een bezoek aan het VTI Kortrijk. Beiden gingen hierbij in gesprek met de directies van de West-Vlaamse VTI’s omtrent de toekomst van het nijverheidstechnisch onderwijs. Minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Economie, bracht aansluitend een bezoek aan de afdeling Hout en de afdeling Industriële Wetenschappen en Elektromechanica van het VTI Kortrijk.
Naar aanleiding van dit bezoek maakt Vlaams minister-president Peeters vandaag bekend dat hij 4 mio euro ter beschikking stelt voor een nieuwe oproep brugprojecten economie-onderwijs. Met deze oproep wil minister-president Peeters invulling geven aan de noodzakelijke acties rond technische en wetenschappelijke studierichtingen, in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid en het STEM-actieplan.
Behalve 4 mio euro voor deze nieuwe oproep voor brugprojecten, voorziet minister-president Peeters ook structurele financiering voor de werking rond ondernemerschap in het onderwijs aan de ‘Stichting Onderwijs & Ondernemen’ en de ‘Vlaamse Jonge Ondernemers’ (Vlajo). In 2013 bedragen de gezamenlijke subsidies voor deze organisaties 1,615 mio euro, wat een stijging is van 200.000 euro ten opzichte van 2012. De Stichting Onderwijs & Ondernemen en Vlajo zullen hiermee in 2013 zo’n 58.000 scholieren en studenten bereiken.
Aandacht voor nijverheidstechnisch onderwijs
De voorbije 10 jaar is het aantal inschrijvingen in de technische opleidingen van het secundair onderwijs in Vlaanderen met 25% gedaald. Minister-president Peeters sprak eind vorig jaar zijn zorg uit dat ons industrieel en economisch weefsel de juiste mensen nodig zal hebben in de toekomst.
Vanuit die bezorgdheid bracht minister-president Peeters vandaag, samen met Vlaams volksvertegenwoordiger Sabine Poleyn, een bezoek aan het Kortrijkse VTI, waar hij ook in gesprek trad met de directies van de West-Vlaamse “Scholen voor Wetenschap en Techniek”, zoals die door de VTI’s vorm zijn gegeven.
Leerlingen van dergelijke “Scholen voor Wetenschap en Techniek” vinden gemakkelijk de aansluiting bij de arbeidsmarkt. Bovendien hebben leerlingen uit deze op doorstroom gerichte studierichtingen (Industriële wetenschappen, Elektriciteit-elektronica, Elektromechanica, Bouw- en houtkunde, …) grote slaagkansen wanneer ze de stap zetten naar het hoger onderwijs. Om dit te bereiken, kunnen de Scholen voor Wetenschap en Techniek rekenen op intense contacten met, en een grote betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven. De jobbeurs voor de leerlingen van het Kortrijkse VTI, die vandaag op 31 januari plaatsvond, is daar ondermeer een voorbeeld van.
“Ik maakte vandaag van dichtbij kennis met kwaliteitsvolle en ambitieuze scholen, en opleidingen die hun leerlingen een unieke combinatie aanbieden van brede algemene vorming en hoge techniciteit. Daarnaast kan ik de samenwerking die de scholen voor Wetenschap en Techniek als echte ‘brede scholen’ ontwikkelen met steden en gemeenten, jeugdverenigingen, het volwassenenonderwijs, de VDAB, … enkel maar toejuichen. We moeten ervoor zorgen dat onze jongeren alle mogelijkheden krijgen om te excelleren. We hebben technici en wetenschappers nodig, want we kunnen o.a. de Fabriek van de Toekomst niet creëren als we niet over de juiste mensen beschikken,” aldus minister-president Peeters.
4 miljoen euro voor brugprojecten economie- onderwijs
Naar aanleiding van het bezoek aan VTI Kortrijk vandaag kondigde minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Economie, een nieuwe oproep brugprojecten economie-onderwijs aan, waarvoor 4 miljoen euro is voorzien. Deze nieuwe brugprojecten moeten kaderen in het STEM-actieplan (Science, Technology, Engineering en Mathematics). De hoofddoelstelling van deze nieuwe oproep is samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven ondersteunen, ter stimulering van het Nieuw Industrieel Beleid, en ter ondersteuning van de studiekeuze voor techniek en technologie.
“In het kader van het Nieuw Industrieel Beleid komt duidelijk naar voor dat de ontwikkeling en groei van onze industriële bedrijven bedreigd wordt door een tekort aan geschoolde technische en wetenschappelijke arbeidskrachten, dat geldt voor ingenieurs in de chemie, maar ook voor operatoren bij KMO’s de voedings- of metaalnijverheid. De Vlaamse regering wil met het STEM-actieplan op een geïntegreerde wijze aan dit probleem werken. Met deze project oproep geef ik aan onderwijsinstellingen en de bedrijfsorganisaties de middelen om concrete projecten uit te tekenen die het Vlaamse STEM-beleid in de praktijk brengen”, aldus minister-president Peeters.
Rekening houdend met Nieuw Industrieel Beleid en Strategisch Plan STEM heeft minister-president Peeters projecten voor ogen die:
Bij jongeren de aantrekkingskracht van de industrie verhogen bij hun jobkeuze;
Bij jongeren het “Nieuw Industrieel Beleid” en de “Fabriek van de Toekomst” als wervend verhaal in de kijker zetten met concrete voorbeelden, cases of concepten (ketensamenwerking, vergroening,…) en hen hieromtrent sensibiliseren;
Jongeren warm maken om voor technische richtingen of het industrieel onderwijs te kiezen en zo de instroom (van vooral meisjes) in wetenschappelijke en technische studierichtingen verhogen door o.a. het aanbieden van aantrekkelijk STEM-onderwijs;
Het technisch en industrieel onderwijs versterken, zowel door specifieke onderwijsrichtingen (bijvoorbeeld “hoger beroepsonderwijs in industrie”) als door (de promotie van) een meer praktijkgerichte onderwijsvorm (bijvoorbeeld vormen van “werkplekleren” en stages);
Investeren in didactisch materiaal, infrastructuur en/of proefopstellingen allerhande (bijvoorbeeld voor laboranten, technische beroepen,…), en dit bij voorkeur in samenwerking met één van de structurele partners in het kader van het beleidsplan Wetenschapscommunicatie of het Actieplan Ondernemend Onderwijs omdat op die manier op duurzame wijze een ruimer publiek wordt bereikt;
Jongeren – via bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken – laten kennismaken met technische en (hoog)technologische bedrijven en hen zo een duidelijk beeld geven van ondernemerschap in technische studierichtingen en hen een mooi rolmodel bieden. Zo ervaren ze immers hoe gevarieerd technische jobs zijn en welke toekomstmogelijkheden ze bieden. Bovendien moedigt het hen aan om een gefundeerde studiekeuze te maken voor het technisch- en beroepssecundair onderwijs en deze keuze beter af te stemmen op hun interesses en competenties;
(Regionale) clusters van bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs, gericht op de creatie van de nieuwe ‘Fabriek van de Toekomst’.
De brugprojecten economie-onderwijs maken deel uit van het globale beleid van minister-president Peeters rond het stimuleren van ondernemerschap in het onderwijs en de relaties met de bedrijfswereld. Momenteel lopen er reeds 8 brugprojecten met een gezamenlijk budget van 1,4 miljoen euro. In deze brugprojecten zijn 63 onderwijsinstellingen en ruim 800 bedrijven betrokken. De projecten bereiken op deze manier ongeveer 40.000 scholieren, studenten en andere betrokkenen. Succesvolle projecten uit het verleden, krijgen in de nieuwe oproep, die nu wordt gelanceerd, de kans om een verankeringsproject te realiseren.
Behalve 4 miljoen euro voor deze nieuwe oproep voor brugprojecten, voorziet minister-president Peeters ook een structurele financiering voor de werking rond ondernemerschap in het onderwijs aan de ‘Stichting Onderwijs & Ondernemen’ en de ‘Vlaamse Jonge Ondernemers’ (Vlajo). In 2013 bedragen de gezamenlijke subsidies voor deze organisaties 1,615 miljoen euro, wat een stijging is van 200.000 euro ten opzichte van 2012. De toename kadert in het Actieplan Ondernemend Onderwijs, en de organisaties zullen hiermee een gezamenlijk impulsprogramma ‘ondernemerschap’, gericht op de lerarenopleiding, uitrollen. De Stichting Onderwijs & Ondernemen en Vlajo zullen hiermee in 2013 zo’n 58.000 scholieren en studenten bereiken.
Ten slotte stimuleert Kris Peeters als minister van Economie het ondernemerschap in het onderwijs ook door de organisatie van een ondernemingsplanwedstrijd. Voor het hoger onderwijs is Battle of Talents en voor het secundair onderwijs ‘Plan(k)gas. Vorige jaar namen aan deze wedstrijden 1.353 scholieren en studenten deel, die werkten aan 310 ondernemingsplannen.
Brugprojecten economie-onderwijs: projectvoorstellen
Op initiatief van minister-president Peeters zal het Agentschap Ondernemen deze nieuwe projectoproep voor brugprojecten, waarvoor een budget van 4 miljoen euro wordt uitgetrokken, organiseren. Tot 80 % van de aanvaarde kosten kunnen terugbetaald worden.
Enkel samenwerkingsverbanden komen in aanmerking voor steun. Een samenwerkingsverband is een samenwerking tussen ten minste één erkende Vlaamse onderwijsinstelling uit het basisonderwijs, het secundair onderwijs, het hoger beroepsonderwijs, het hoger onderwijs, het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs, en ten minste één privaatrechtelijke entiteit (sectorfederatie, beroepsfederatie, inter-professionele organisatie erkend binnen de SERV of partner actief in het kader van het Actieplan Ondernemend Onderwijs 2011-2014 of het Strategisch Plan STEM 2012-2020). De samenwerking dient te worden geformaliseerd met een samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen.
De projectvoorstellen worden beoordeeld op basis van welbepaalde ontvankelijkheids- en beoordelingscriteria. De projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot 15 april 2013 12u.
Voor meer inlichtingen over de oproep kunt u terecht bij het Agentschap Ondernemen.
website www.agentschapondernemen.be/themas/brugprojecten-economie-onderwijs