Vlaanderen richt internationaal ‘Trauma- & Transformatie Netwerk’ op
04-11-2013
Vandaag, maandag 4 november 2013, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters tijdens het Internationaal Vredessymposium in Brussel, in aanwezigheid van enkele Nobelprijswinnaars voor de Vrede, de oprichting door Vlaanderen van een internationaal Trauma- en Transformatie Netwerk bekendgemaakt.
De aanwezige Nobelprijswinnaars voor de Vrede – de Liberiaanse Leymah Gbowee (Nobelprijs 2011), de Ierse Betty Williams (Nobelprijs 1976) en de Zuid-Afrikaanse voormalig president Frederik Willem de Klerk – ondersteunen dit netwerk door de ondertekening van een intentieverklaring (zie bijlage) die het belang en de noodzaak van wetenschappelijke traumabehandeling onderlijnt.
Oprichting Internationaal Trauma- en Transformatie Netwerk
Met de oprichting van een Trauma- en Transformatie Netwerk geeft minister-president Peeters concreet opvolging aan het internationaal Vredessymposium, dat vandaag plaatsvond. Het Vredessymposium bracht meer dan 200 experts, beleidsmakers en wetenschappers samen rond het thema ‘Wetenschap voor de Vrede’, en stond in het teken van teken van het belang van de wetenschap in het herstel van samenlevingen na een periode van oorlog en conflict.
De eregasten van het vredessymposium waren enkele Nobelprijwinnaars voor de Vrede: Herman Van Rompuy, vertegenwoordiger van de Europese Unie (Nobelprijs 2012), de Liberiaanse Leymah Gbowee (Nobelprijs 2011), de Ierse Betty Williams (Nobelprijs 1976) en de voormalige Zuid-Afrikaanse president Frederik Willem de Klerk (Nobelprijs 1993). De eveneens Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu (Nobelprijs 1984) bracht een persoonlijke videoboodschap. De vandaag aanwezige Nobelprijswinnaars voor de Vrede ondersteunen de oprichting van een Trauma- en Transformatie Netwerk door de ondertekening van een intentieverklaring (zie bijlage) die het belang en de noodzaak van wetenschappelijke traumabehandeling onderlijnt.
Het Trauma- en Transformatie Netwerk heeft het potentieel om op termijn een belangrijke aanvulling te vormen op de instrumenten die de Vlaamse regering nu reeds toepast in haar buitenlands beleid. Zo geeft de Vlaamse regering reeds humanitaire noodhulp aan conflict- en post-conflict gebieden, en werkt de Vlaamse regering op structurele basis samen met multilaterale organisaties zoals bv. UNICEF, UNRWA en UNESCO.
Minister-president Peeters: “Met dit netwerk willen we in eerste instantie de Vlaamse expertise en wetenschappelijke kennis inzake traumabehandeling en de transformatie van samenlevingen bundelen. Op lange termijn zou dit netwerk flexibel, gericht en snel kunnen ingezet worden in bepaalde gebieden of situaties wereldwijd, en kan Vlaanderen haar expertise uitdragen. Dat kan gebeuren op vraag van een buitenlandse partner, of op eigen initiatief van de Vlaamse regering. Ik maak in eerste instantie 150.000 euro vrij voor dit Trauma- en Transformatie Netwerk.”
Internationaal Vredessymposium – Vlaanderen voortrekker
Het Vredessymposium dat vandaag in Brussel plaatsvond, kadert in de Herdenking 100 jaar Grote Oorlog. Het centrale thema van het Vredessymposium was ‘De rol van wetenschap in traumabehandeling en de transformatie van gemeenschappen’. Trauma verwijst in deze context naar conflict- en rampengerelateerde psychologische trauma’s en post-traumatische stoornissen.
Het Vredessymposium is een van dé Vlaamse speerpunten van de Herdenking 100 jaar Groote Oorlog. Door de organisatie van dit internationaal symposium wil Vlaanderen kennis samenbrengen over de grenzen heen.
Minister-president Peeters: “Ons land kent de gruwelijke gevolgen van de oorlog, en die mogen we nooit vergeten. Het oorlogsverleden blijft tastbaar en relevant. De trauma’s waar oorlogsperiodes voor zorgen, mogen niet onderschat worden. Een samenleving dient een belangrijke transformatie te ondergaan na een periode van conflict, wanneer het duurzame vrede wil bewerkstellingen. Het is belangrijk dat dit op een doordachte en wetenschappelijk onderbouwde manier gebeurt. Met dit Internationaal Vredessymposium vandaag en de oprichting van een Trauma- en Transformatie Netwerk neemt Vlaanderen hier nadrukkelijk een voortrekkersrol in.”