De Vlaamse Regering zal de komende twee jaar 1,25 miljoen euro bijkomend investeren in crisishulp voor kwetsbare gezinnen, 650.000 euro in het versterken van de vertrouwenscentra kindermishandeling en 1,2 miljoen euro in functie van extra consulenten bij de diensten van het Agentschap Opgroeien. Zo wil bevoegd minister Wouter Beke een antwoord bieden op de stijgende impact van corona op het mentaal welzijn bij kinderen, jongeren en ouders, ook op langere termijn.
De versterking die eerder al was ingezet in het kader van het actieplan Mentaal Welzijn kan zo verlengd worden. Tegelijkertijd maken de samenwerkingsverbanden ‘Eén gezin, één plan’ een doorstart, en dat zal volgend jaar ook tot een toename van de begeleidingsmogelijkheden leiden.
De vraag naar crisishulp bij kinderen, jongeren en ouders steeg tijdens de coronacrisis fors van 629 in 2019 tot 1.247 interventies in 2020. Het afgelopen jaar werden al investeringen gedaan om de crisisnetwerken te versterken. Die crisisnetwerken zijn de brug tussen gezinnen in crisissituaties, de jeugdhulp en de geestelijke gezondheidszorg.
Ook de komende twee jaar wil minister Beke de crisisnetwerken blijvend versterken. Hij trekt daar 1,25 miljoen euro voor uit vanuit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’. Wouter Beke: “De druk op de crisismeldpunten piekt sinds het najaar van 2020. We kunnen dus duidelijk afleiden dat de coronamaatregelen gezinnen in een kwetsbare situatie stevig in hun greep hielden. Een tendens die ook tot vandaag nog blijft doorlopen, zeker gezien de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité. Omdat we gezinnen verder willen ondersteunen via crisishulp, trekken we onze inspanningen de komende twee jaar door.”
Verontrusting
Bij gezinssituaties waarbij sprake is van verontrusting kunnen het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, de ondersteuningscentra jeugdzorg of de sociale dienst van de jeugdrechtbank ingrijpen. De diensten krijgen meer vragen vanuit bijvoorbeeld de CLB’s om te ondersteunen bij verontrustende situaties. Ook voor deze diensten werd de afgelopen maanden al inspanning gedaan om het personeel te versterken. In 2022 wordt die versterking aangehouden. De bedoeling is dat de diensten met deze middelen actief mee casussen opnemen en ook de teams van basisvoorzieningen als een CLB of een Huis van het Kind bijstaan door middel van coaching of consult. De Vlaamse regering trekt in totaal 1,85 miljoen euro uit om kinderen en jongeren in verontrustende situaties op die manier beter te ondersteunen.
Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Gezin: “We blijven inzetten op de versterking van jeugdhulp bij verontrusting. De Vertrouwenscentra Kindermishandeling, ondersteuningscentra jeugdzorg en de sociale diensten van de jeugdrechtbank zijn cruciale schakels wanneer kinderen en jongeren opgroeien in een onveilige situatie. Deze doelgroep geldt voor ons als een absolute prioriteit. Door de personeelsinzet ook voor volgend jaar te bestendigen, zorgen we voor de nodige zuurstof. Vanaf 2023 willen we een duurzaam perspectief creëren zodat we deze tijdelijke middelen omzetten naar de noodzakelijke, blijvende investeringen. Tegen het einde van de legislatuur zullen we de consultenten en de vertrouwenscentra in totaal met meer dan 50 extra VTE’s versterkt hebben.”