De coronapandemie legt grote druk op huisartsen. Zij nemen verantwoordelijkheid in test- en triagecentra, krijgen veel vragen van mogelijke patiënten en zetten ook de reguliere zorg verder. Om hen extra te ondersteunen trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezond Wouter Beke bijkomende middelen uit: 2,5 miljoen euro. Dit geld gaat naar de huisartsenkringen om de test- en triagecentra kunnen versterken. Zo kunnen we meer taken weghalen bij de reguliere huisartsenwerking.
Het belang van een sterke eerstelijnszorg
Dagelijks worden duizenden Vlamingen en Belgen besmet met COVID-19. Om de besmettingen met het virus verder in te dijken, is voldoende testcapaciteit noodzakelijk. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: ‘We hebben nood aan een sterke eerstelijnszorg en een goede samenwerking tussen de verschillende actoren op het terrein. Huisartsen spelen daarin een cruciale rol. Via deze subsidie kunnen we hen alvast de nodige logistieke steun geven.’
Test- en triagecentra hebben als doel patiënten met mogelijk COVID-19 te testen om overbelasting in huisartsenpraktijken te voorkomen. De Vlaamse regering heeft beslist om via subsidies aan de huisartsenkringen tussen te komen voor zowel de uitbatings- en infrastructuurkosten van de test- en triagecentra als voor het aanstellen van een test- en triagemanager. Deze manager staat in voor de logistieke, personele en operationele organisatie van de test- en triagecentra. In totaal trekt de Vlaamse regering hier om en bij de 2,5 miljoen euro voor uit.
Samenwerking is cruciaal
Om ervoor te zorgen dat er voldoende afnamecapaciteit is, kunnen huisartsenkringen hiervoor afspraken maken met de ziekenhuizen, diensten voor thuisverpleging en de COVID-19 teams van de zorgraden. Ook met de lokale besturen en de koepelorganisaties kunnen er afspraken gemaakt worden inzake logistieke, infrastructurele en personele ondersteuning.
Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid: ‘Via deze subsidie geven we de huisartsen bijkomende middelen om de strijd tegen COVID-19 aan te gaan. Via deze test- en triagecentra hebben we meer mogelijkheden om patiënten te onderzoeken, vermijden we een overbelasting in de huisartsenpraktijk en spoeddiensten. Voldoende testcapaciteit is immers een noodzakelijke voorwaarde om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen.’