Vlaanderen gaat voor begrijpbare formulieren
06-06-2012
Te vaak vormen paperassen en procedures een hindernis waardoor maatschappelijk kwetsbare mensen geen gebruik maken van maatregelen waar ze recht op hebben. Vaak missen ze de vaardigheden, de middelen of het sociaal netwerk om hen de weg te wijzen.
Een overheid kan tegemoet komen aan deze problematiek door eenvoudige formulieren op te stellen voor de burger. De Vlaamse overheid besliste om in haar communicatie zo min mogelijk uit te gaan van veronderstelde voorkennis bij de burger. Daarom wordt elk formulier dat de Vlaamse overheid opmaakt aan een kwaliteitstest onderworpen en waar nodig aangepast. Voor het ontwerp, de redactie en de opmaak zijn er ook verschillende hulpmiddelen ontwikkeld.
Zo is er de formulierenleidraad, een leidraad voor het ontwerp van papieren en elektronische formulieren bij de Vlaamse overheid, met aandacht voor de structuur, de vraagstelling, de aanwijzingen en het taalgebruik in formulieren; de checklist formulieren, om te evalueren in welke mate men rekening houdt met de administratieve lasten voor de invullers en het evaluatie-instrument voor formulieren, dat een lijst bevat met 150 criteria waarmee getoetst wordt of een formulier goed is voorbereid en opgesteld.
In 2011 hadden van de 1445 formulieren er 1115 of 77% het kwaliteitslabel.
Cindy Franssen: “De vooruitgang van de afgelopen jaren is bemoedigend, toch kunnen we duidelijke verschillen vaststellen tussen de departementen. Zo haalt het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een percentage van 91% (198/218), terwijl Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed slechts voor 17% (12/71) van de formulieren een kwaliteitslabel ontving in 2011. Ik roep dan ook alle ministers om er ernaar te streven tegen het einde van deze legislatuur voor de volle 100% te gaan.”