Vlaanderen en Ruhrgebied willen voortrekkers zijn van Europees Industrieel Beleid
09-10-2013
Vandaag, woensdag 9 oktober, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters de minister-president van Noordrijn-Westfalen (Ruhrgebied), Hannelore Kraft, ontvangen in het Kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem). Bij het overleg waren ook de respectieve ministers van mobiliteit Hilde Crevits en Michael Groschek aanwezig.
Tijdens het overleg werd afgesproken dat Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen zich als voortrekkers van een Europees ‘Industrial Compact’ zullen aanbieden. Op 8 november 2013 zal Vlaams minister-president Peeters hiertoe het zogenaamde “Vanguard-initiatief” lanceren. Met dit initiatief willen Vlaanderen samen met andere industriële topregio’s een prominente rol spelen in het Europese industriële beleid. Deze voortrekkers of Vanguard-regio’s willen op die manier wegen op de Europese top van februari 2014 die een ‘Industrial Compact for Growth and Jobs’ zal lanceren.
Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen hebben de intentie afgesproken om voorjaar 2014 in Noordrijn-Westfalen een 2e gezamenlijke economische conferentie te organiseren rond toekomstgerichte ‘clusters’ en Nieuw Industrieel Ondernemen.
Noordrijn-Westfalen (Ruhrgebied) is de economisch sterkste deelstaat van Duitsland, sinds jaar en dag de belangrijkste handelspartner en nummer één-exportbestemming van Vlaanderen. Minister-president Hannelore Kraft is één van de tenoren van de SPD in Duitsland en bijgevolg ook betrokken bij de voorbereidingen van de federale coalitiegesprekken in Berlijn.
Het was de eerste officiële ontmoeting tussen beide ministers-presidenten, nadat ze elkaar al kort hadden ontmoet tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos in januari 2013.
Re-industrialisatie
Tijdens het gesprek vandaag kwam re-industrialisatie prominent aan bod. Op 8 november 2013 zal Vlaams minister-president Peeters het zogenaamde “Vanguard-initiatief” lanceren, waarbij Europese industriële regio’s gezamenlijk de aandacht willen vestigen op het belang van Nieuw Industrieel Ondernemen. De regio’s zijn het beleidsniveau dat het dichtst bij de ondernemingen en de toekomstgerichte clusters staat, en willen dus een prominente rol spelen in het Europese meerlagige beleidskader. De officiële lancering van dit “Vanguard Initiative for New Growth by Smart Specialisation” zal gebeuren op 8 november in Brussel, in aanwezigheid van de Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en de EU-commissarissen voor Regionaal Beleid, Johannes Hahn, en Onderzoek en Innovatie, Maire Geoghegan-Quinn
Met dit initiatief wil minister-president Peeters samen met de politieke leiders van andere topregio’s een rol voor de regio’s opnemen in het Europese industriële beleid. Deze voortrekkers, of Vanguard-regio’s, willen op die manier wegen op de Europese top van februari 2014 die een ‘Industrial Compact for Growth and Jobs’ zal lanceren, naar analogie met de ‘Fiscal Compact’ over begrotingsbeleid.
Gezamenlijke economische conferentie
Vlaanderen wil zelf het goede voorbeeld geven en een voortrekker zijn van Europese samenwerking. Het topoverleg gisteren van de Vlaamse regering (minister-president Peeters, viceminister-president Lieten, minister Crevits) met de Nederlandse regering (minister-president Rutte, minister Kamp, minister Schultz Van Haegen) en de ontmoeting met minister-president Kraft vandaag, moeten leiden tot nog meer intense en structurele samenwerking binnen de driehoek Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen.
Gisteren gaven minister-president Peeters en minister-president Rutte reeds aan dat ze enthousiast zijn over de toenemende samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse chemieclusters. Zij gaan voor de chemische sector een gezamenlijke strategie formuleren.
Vandaag heeft minister-president Peeters dit ook besproken met minister-president Kraft. Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen vormen samen namelijk de chemische cluster van Europa en worden daarbij geconfronteerd met dezelfde uitdagingen op het vlak van energie- en klimaatkosten.
Het belang van mobiliteit, infrastructuur en logistiek voor een vruchtbare samenwerking binnen deze driehoek werd in de verf gezet door de aanwezigheid van minister Crevits, die zowel deelnam aan het overleg met de Nederlandse regering als met de delegatie uit Noordrijn-Westfalen.
In mei 2012 vond in Antwerpen een eerste gezamenlijke economische conferentie plaats tussen Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen. Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen hebben vandaag de intentie afgesproken om voorjaar 2014 in Noordrijn-Westfalen een tweede gezamenlijke economische conferentie te organiseren rond toekomstgerichte clusters en Nieuw Industrieel Ondernemen.
Herdenking WO I
Ook de herdenking van Wereldoorlog I kwam vandaag aan bod. Op 20 november 2013 vindt in Berlijn een gezamenlijk herdenkingsevenement plaats van de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap van België, en de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.
Het is de bedoeling om uit de gebeurtenissen van 100 jaar geleden lessen te halen voor het Europa van vandaag. Vlaanderen zal in 2014 zichtbaar aanwezig zijn in Noordrijn-Westfalen, door alle Vlaamse activiteiten volgend jaar te bundelen onder de noemer “Flandernjahr”.