Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen (Ruhrgebied) voortrekkers van Europees Industrieel Beleid
27-03-2014
Vandaag, donderdag 27 maart, ondernam Vlaams minister-president Kris Peeters een eendaagse economische zending naar Aken (Duitsland) voor de 2e Economische Conferentie Vlaanderen – Noordrijn-Westfalen. In het kader van deze Economische Conferentie werd minister-president Peeters ontvangen door Garrelt Duin, Minister voor Economie, Energie en Industrie van Noordrijn-Westfalen.
Tijdens dit onderhoud werd uitgebreid ingegaan op de uitkomst van de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders van 21 maart 2014, waar de industriële toekomst van Europa werd besproken. In de conclusies van die Europese top werd namelijk nadrukkelijk ingegaan op verschillende elementen die werden aangereikt door het Vanguard Initiative, waarin Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen voortrekkers zijn.
In het bijzijn van minister-president Peeters heeft FISCH, het Vlaamse chemie-kenniscentrum rond duurzaamheid, vandaag ook een samenwerkingsakkoord ondertekend met CLIB2012, hun tegenhanger uit Noordrijn-Westfalen, om zo gezamenlijke projecten op te zetten. De driehoek Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Nederland vormt namelijk de 2e grootste chemische cluster van de wereld.
Noordrijn-Westfalen (Ruhrgebied) is de economisch sterkste deelstaat van Duitsland, sinds jaar en dag de belangrijkste handelspartner en nummer één-exportbestemming van Vlaanderen.
In mei 2012 vond in Antwerpen reeds een eerste gezamenlijke economische conferentie plaats tussen Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen. Tijdens een bilaterale ontmoeting van minister-president Kris Peeters en minister-president Hannelore Kraft in oktober 2013 te Hingene (Bornem), werd de gezamenlijke intentie afgesproken om in het voorjaar van 2014 een tweede gezamenlijke economische conferentie te organiseren, rond toekomstgerichte clusters en Nieuw Industrieel Ondernemen. Minister-president Kraft sprak toen ook haar steun uit voor het “Vanguard Initiative for New Growth by Smart Specialisation” van minister-president Peeters, waarin Vlaanderen het voortouw neemt.
“Vanguard Initiative” weegt op besluitvorming Europese raad omtrent industrie
Vandaag vond in Aken (Duitsland) de 2e Economische Conferentie Vlaanderen – Noordrijn-Westfalen plaats, omtrent de thema’s bio-economie, transport/logistiek en Nieuw Industrieel Ondernemen. Experts uit Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen hebben hun visie en onderzoek toegelicht in workshops en plenaire sessies.
In het kader van deze conferentie had Vlaams minister-president Peeters een ontmoeting met de minister van economie, industrie en energie van Noordrijn-Westfalen (Ruhrgebied), Garrelt Duin. Tijdens dit gesprek werd ingegaan op de tweede Economische Conferentie en het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering. Met het Nieuw Industrieel Beleid zet de Vlaamse regering in op internationalisering, competitiviteit en innovatie. Tijdens het gesprek met de minister van economie, industrie en energie van Noordrijn-Westfalen Duin kwamen re-industrialisatie en het ‘Vanguard Initiative’ dan ook prominent aan bod.
Op 8 november 2013 lanceerde minister-president Peeters namelijk het “Vanguard Initiative”, waarbij Europese industriële regio’s gezamenlijk de aandacht vestigen op het belang van Nieuw Industrieel Ondernemen. De regio’s zijn het beleidsniveau dat het dichtst bij de ondernemingen en de toekomstgerichte clusters staat, en willen dus een prominente rol spelen in het Europese meerlagig beleidskader. Eind januari 2014 richtten 15 Vanguard regio’s daarom een brief aan de Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Het ‘Vanguard Initiative’ formuleerde in deze brief voorstellen voor de afstemming van slimme specialisatiestrategieën en het ondersteunen van wereldklasseclusters via Europese samenwerking.
“Vlaanderen wil het voortouw nemen in een wereld die alsmaar sneller verandert. We willen zelf vorm geven aan de toekomst, want dat is de beste manier om te bouwen aan nieuwe welvaart. Met het Vanguard Initiative bieden we antwoorden op de uitdagingen voor onze industrie: innovatie, specialisatie in de sectoren waar we uitblinken, samenwerking in sectorale clusters over de landsgrenzen heen, en een hogere toegevoegde waarde”, aldus minister-president Peeters.
Dit initiatief van Vlaanderen, samen met intussen 17 Europese industriële topregio’s, woog nadrukkelijk op de uitkomst van de Europese Raad van 21 maart 2014.
“De Europese top van staatshoofden en regeringsleiders van 21 maart 2014 besprak de industriële toekomst van Europa. Ik ben dan ook verheugd dat zij in hun conclusies verschillende elementen, die hen aangereikt werden door de Vanguard-partners, hebben opgenomen. Het doel van het Vanguard Initiative is een nieuwe dynamiek te creëren in het Europees industrieel beleid. 17 regio’s, met inbegrip van Noordrijn-Westfalen, hebben zich intussen aangesloten bij onze oproep”, aldus minister-president Peeters.
Chemiecluster Vlaanderen - Noordrijn-Westfalen – Nederland
Vlaanderen wil zelf het goede voorbeeld geven en een voortrekker zijn van Europese samenwerking. Dit moet leiden tot nog meer intense en structurele samenwerking binnen de driehoek Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Nederland. Binnen deze driehoek wordt bv. reeds gewerkt aan een trilaterale wereldklassecluster voor duurzame chemie en bio-economie.
De driehoek Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Nederland vormt de 2e grootste chemische cluster van de wereld. Om deze cluster van wereldklasse competitief te houden, werken Vlaanderen, Nederland en Noordrijn-Westfalen mee aan de ontwikkeling van een gezamenlijk toekomstgerichte chemiestrategie zoals afgesproken op de Vlaams-Nederlandse top van 8 oktober en de top Vlaanderen – Noordrijn-Westfalen van 9 oktober. De chemiecluster Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Nederland wordt immers geconfronteerd met dezelfde uitdagingen op het vlak van energie- en klimaatkosten.
Vandaag werd, in bijzijn van minister-president Peeters, door FISCH – het Vlaamse chemie-kenniscentrum rond duurzaamheid – een samenwerkingsakkoord aangegaan met CLIB2012, hun tegenhanger uit Noordrijn-Westfalen, om zo gezamenlijke projecten op te zetten.
De sterke samenwerking van Vlaanderen met Noordrijn-Westfalen past in het beleid van de Vlaamse regering om samen te werken met de meest innovatieve en duurzame regio’s, en zo een wereldwijd netwerk van leidende regio’s uit te bouwen.