Vlaanderen en Brussel investeren in plaatsen voor Nederlandstalig basisonderwijs
03-03-2015
De Vlaamse regering en de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel blijven investeren in plaatsen voor kinderen in het basisonderwijs. Dat zeggen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Brussels minister Guy Vanhengel.
Op basis van de huidige cijfers zijn er 1.763 ouders wiens kind momenteel nog niet in het Nederlandstalig onderwijs zit, die een bericht hebben gekregen dat ze geen plaats hebben in de scholen waarvoor ze zich aanmelden. 550 kinderen die al school lopen en van school willen veranderen kregen wel een plaats. Die 550 plaatsen in hun huidige school zullen dus binnenkort vrijkomen. De ervaring leert dat er in september er voor veel kinderen wel een plaats is. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zal dit aanpakken binnen het brede kader van het nieuwe inschrijvingsdecreet.
Belangrijk is ook de betere uitwisseling van gegevens met de Franse Gemeenschap omdat we zo willen weten waar kinderen in de context van Brussel terecht komen. Vlaams minister Hilde Crevits pleegt daarover grondig overleg met haar collega Joëlle Milquet en wil ook het inschrijvingsrecht vereenvoudigen met respect voor de keuzevrijheid van school.
De vraag blijft groter dan het aanbod in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, en dit door het succes van het kwalitatief goed onderwijs. Er zijn de voorbije jaren aanzienlijke inspanningen gedaan om de capaciteit te verhogen.
Minister Crevits en minister Vanhengel blijven investeren in meer capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel om ervoor te zorgen dat er meer plaatsen voor kinderen komen. De vorige legislatuur werd een kleine 90 miljoen euro geïnvesteerd om de capaciteitsdruk, in hoofdzaak in het basisonderwijs, aan te pakken.
In het najaar van 2014 kende Vlaams minister van Onderwijs Crevits zo nog 5 miljoen euro toe voor capaciteitsuitbreiding in Laken, Schaarbeek en Evere. Goed voor 864 nieuwe plaatsen, waarvan 288 plaatsen in het kleuter- en 576 plaatsen in het lager onderwijs.
De VGC gaf eind 2014 een financiële ondersteuning van 10 miljoen euro voor 5 scholen. Het gaat om twee nieuwe basisscholen in Schaarbeek en Brussel-Stad, goed voor 450 nieuwe plaatsen, en om drie bestaande scholen in Laken, Etterbeek en Anderlecht, die dringend bijkomende financiering nodig hadden om hun 460 plaatsen in het basisonderwijs en 800 plaatsen in het secundair onderwijs te realiseren.