Vlaanderen bekroond als Europese Ondernemende Regio 2014
03-07-2013
Het EU-Comité van de Regio's heeft Vlaanderen uitgekozen als Europese Ondernemende Regio van het jaar 2014 en bekroond met de prestigieuze EER-award. Minister-president Kris Peeters neemt de award vandaag in ontvangst tijdens een ceremonie georganiseerd door het EU Comité van de Regio's (CvdR).
De European Entrepreneurial Region (EER) award is een erkenning voor de EU-regio's met de beste politieke visie en het meest vooruitstrevende actieplan voor ondernemerschap. Vlaanderen was een van de drie regio's om de onderscheiding voor 2014 te ontvangen, samen met de regio’s Marche (Italië) en Noord-Brabant (Nederland).
Voor minister-president Kris Peeters is deze award “een internationale erkenning voor het uitgebouwde beleid inzake ondernemerschap in Vlaanderen en de visie en strategie die daar met ‘Vlaanderen in Actie’ aan ten grondslag liggen. Het is ook een waardering die wordt uitgesproken aan de honderdduizenden ondernemers die in Vlaanderen dag in dag uit werken aan welvaartscreatie en jobs.”
Het EER-label is een eerbetoon aan de ondernemerschapsgeest die heerst in Vlaanderen. In haar kandidatuur heeft Vlaanderen benadrukt dat het stimuleren en ondersteunen van Vlaamse bedrijven, groot en klein, in elke fase van hun levenscyclus, de belangrijkste doelstelling is. Vlaanderen beschouwt – in uitvoering van Vlaanderen in Actie – drie onderwerpen als de belangrijkste uitdagingen voor de economie in de nabije toekomst, en deze zullen terug te vinden zijn in de acties die in het EER-jaar georganiseerd worden:
Innovatie en creativiteit: innovatie als kern van het economisch succes van de Vlaamse bedrijven en de industrie;
De zorgzame samenleving: bedrijven ondersteunen die nieuwe technologieën en diensten, als antwoord op de uitdagingen van de snel verouderende Vlaamse bevolking, aanbieden;
Vlaanderen als dynamische en groene stedelijke regio: bedrijven stimuleren bij het creëren en gebruiken van duurzame en milieuvriendelijke oplossingen, met aandacht voor duurzaam energiegebruik.
Minister-president Peeters: “De erkenning als ondernemende regio bevestigt dat Vlaanderen het goed doet op vlak van ondernemerschap, ook in economisch moeilijke tijden. Onze ondernemersgraad ligt bij de allerhoogste in Europa en stijgt nog. De maatschappelijke waardering voor ondernemerschap zit al enkele jaren in de lift.”
Vlaanderen zal als Europese Ondernemende Regio van het jaar 2014 tal van evenementen organiseren. Verschillende Vlaamse organisaties zullen hieraan meewerken, zoals Agentschap Ondernemen, Flanders Investment and Trade, IWT en Vleva.
Vlaanderen zal ook heel concrete doelstellingen tot stand brengen in de komende periode:
Zo worden er 2.000 starters begeleid in hun opstarttraject;
1.200 ambitieuze KMO’s worden omkaderd om een Gazellesprong op vlak van groei te realiseren;
30.000 ondernemers worden bewust gemaakt en geïnformeerd over ‘opvolging en overname’;
In het kader van ‘tranformatie events’ zullen 500 bedrijven bereikt worden rond Flanders’ Care, creativiteit en innovatie, en de vergroening en verduurzaming.
Minister-president Peeters: “Met nieuwe beleidsimpulsen wil ik het ondernemerschap in Vlaanderen verder dynamiseren. We zorgen voor beter voorbereide starters via ondermeer “GO4business” en “Bryo”. Met een gericht beleid pakken we bijzondere uitdagingen versterkt aan: de “Gazellesprong” voor meer internationale doorgroei, een “Masterplan voor Opvolging en Overname”, en de projecten “Fabriek van de Toekomst” die het Nieuw Industrieel Ondernemen een duwtje in de rug geven. Het is verheugend vast te stellen dat deze visie en aanpak ook bij het Comité van de Regio’s op bijval kan rekenen.”
Naast de 3 regio’s die de award en de titel ontvangen kregen vier andere regio’s een eervolle vermelding: Wallonië, Isla de Gran Canaria (Spanje), Limousin (Frankrijk) en Marijampole (Litouwen).
De EER award werd voor het eerst gelanceerd in 2010 en staat open voor elke regio in Europa, ongeacht de grootte, bevolking en rijkdom. Ieder jaar worden drie succesvolle regio's gekozen door een jury van CvdR-leden, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en van bedrijfsorganisaties BusinessEurope, UEAPME en Eurochambres.
Het Comite van de Regio's (CvdR), dat het label toekent, is samengesteld uit 344 politieke EU vertegenwoordigers van regionale en lokale gemeenschappen. De Europese Unie is verplicht om het CvdR te raadplegen in alle zaken die van invloed zijn in lokaal en regionaal bestuur. Meer info: http://cor.europa.eu en http://cor.europa.eu/nl/.
Alle activiteiten die georganiseerd worden als Europese ondernemende regio van het jaar 2014, zijn terug te vinden op: www.agentschapondernemen.be/eer
Statistieken over Vlaanderen
Vlaanderen is en blijft een ondernemende regio. Onze ondernemersgraad is hoog en het aantal bedrijven blijft jaar na jaar stijgen. Bij de aanvang van 2013 waren er 493.254 actieve ondernemingen, of 1,9% meer dan een jaar eerder en 10,6% meer in vergelijking met begin 2008. (Op basis van ondernemingsnummer; bron: VKBO)
Wat betreft de ondernemersgraad (% in verhouding tot de beroepsbevolking) is deze sinds het begin van de legislatuur nog licht gestegen van 14,3% tot 14,4% (+0,9%). Daarmee blijft Vlaanderen bij de absolute top van de Noordwest-Europese landen. Onze ondernemersgraad blijft vergelijkbaar met deze in het VK en we moeten enkel Nederland laten voorgaan met 15,3% ondernemers in de beroepsbevolking. Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische lidstaten zijn minder ondernemend dan de Vlamingen.
Ook de attitude t.o.v. ondernemers neemt in Vlaanderen een goede wending. Volgens de recentste edities van de Global Entrepreneurship Monitor zitten we op de goede weg: in 2012 vindt 65,9% van de Vlamingen dat ondernemerschap een wenselijke carrièrekeuze is. Deze indicator is na 2009 duidelijk toegenomen (60 à 70% in 2010-2011-2012). In de jaren voorafgaand aan de crisis stond de indicator lager dan 50%. Nog in 2012 vond 60,3% van de Vlamingen dat ondernemers een hoge status hebben en respect verdienen. Sedert 2009 gaat ook deze indicator jaar-na-jaar in stijgende lijn.
Om de concurrentiepositie van Vlaanderen te blijven verbeteren, is de innovatiekracht van de Vlaamse bedrijven een belangrijke factor. Het aantal innoverende bedrijven bedraagt niet minder dan 62% in Vlaanderen. Vlaanderen scoort hiermee zeer goed ten opzichte van de EU-27 en neemt de derde positie in na Duitsland en Luxemburg.
Het aantal snelgroeiende bedrijven (bedrijven van minstens 10 werknemers die de voorbije 3 jaren een cumulatieve groei van jaarlijks 20% in het aantal personeelsleden wisten te realiseren) bedraagt in Vlaanderen 3,52%. Dergelijke snelle groeiers zijn erg belangrijk voor de jobcreatie. In internationaal opzicht kan Vlaanderen hier nog veel vooruitgang boeken. De tendens is alvast gunstig: het voorbije jaar nam het aantal snelgroeiende bedrijven toe met 7%.
Achtergrondinformatie over de EER award? Wat is COR of CvdR?
De Europese Ondernemende Regio (EOR) is een project waarbij een label wordt uitgereikt aan ondernemende EU-regio's met een bijzondere visie. Hun omvang, welvaartsniveau en bevoegdheden spelen in dit verband geen rol. De regio's met de meest overtuigende en toekomstgerichte beleidsstrategie worden onderscheiden met het label "Ondernemende regio van het jaar". Het doel van het initiatief is om alle Europese regio's aan te zetten tot dynamisch, milieuvriendelijk en ondernemend beleid. De maatregelen die met het oog hierop worden genomen, worden jaarlijks door de EER-jury beoordeeld.
Het EER-project is samen met de Europese Commissie en met steun van EU-stakeholders als UEAPME, Business Europe en Eurochambres opgezet. Elke organisatie die de doelstellingen wil helpen verwezenlijken, kan een bijdrage leveren:
http://cor.europa.eu/en/takepart/eer/Documents/encouraging-entrepreneurship-local-regional-brochure-2012-EER.pdf
Het Comité van de Regio's is de stem van de regio's en steden in de Europese Unie.
344 leden - regionaal en lokaal gekozen vertegenwoordigers uit de 27 EU-lidstaten.
6 commissies, die op basis van de EU-Verdragen bevoegd zijn voor de volgende beleidsgebieden:
Werkgelegenheid, beroepsopleiding, economische en sociale cohesie, sociaal beleid en gezondheid;
Onderwijs en cultuur;
Milieu, klimaatverandering en energie;
Vervoer en trans-Europese netwerken;
Civiele bescherming en diensten van algemeen belang;
Het CvdR in het Europese besluitvormingsproces
De EU-instellingen moeten het Comité van de Regio's (CvdR) raadplegen tijdens de wetgevingsfase. Welke rol speelt het CvdR in de Europese besluitvorming?
Het CvdR raadpleegt nationale en regionale parlementen, lokale en regionale overheden, verenigingen, … ;
CvdR-commissies stellen ontwerpadviezen op;
De voltallige vergadering stemt over de ontwerpadviezen;
Het CvdR controleert de uitvoering van EU-regelgeving op lokaal en regionaal niveau.