Minister van werk en gelijke kansen Nathalie Muylle nam vandaag deel aan een Europese raad van ministers van werk en sociale zaken. Ze pleitte ervoor om gendergelijkheid en de strijd tegen seksueel geweld hoog op de Europese agenda te zetten. Voor de Europese Commissie namen commissaris voor werk en sociale rechten Nicolas Schmit en de commissaris voor gelijkheid Helena Dalli deel aan de vergadering.
Nathalie Muylle: “Niet alleen op Belgisch vlak, maar ook op Europees niveau zijn er heel wat mogelijkheden om te werken aan gendergelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de richtlijn rond werk en privéleven die minimumstandaarden invoert in de hele Europese Unie rond onder meer ouderschapsverlof. Het is belangrijk dat gendergelijkheid en de strijd tegen seksueel geweld ook op Europees niveau een prioriteit zijn. Vorige week zaten we ook al samen met een aantal Europese ministers van gelijke kansen. Toen bleek dat in andere landen veel interesse bestaat in de Belgische zorgcentra na seksueel geweld.”
Minister Muylle zei in haar tussenkomst op de Europese Raad dat prioriteit moet worden gegeven aan gendergelijkheid op de arbeidsmarkt en aan het evenwicht tussen werk en privéleven. De loonkloof is nog steeds niet helemaal gedicht. In Europa bedraagt ze gemiddeld 16 procent. In België ligt ze met 6 procent aanzienlijk lager, dankzij de loonkloofwet en sterk sociaal overleg. Naast de loonkloof speelt echter ook een loopbaankloof. Veel meer vrouwen dan mannen werken deeltijds of nemen ouderschapsverlof op. Ook die kloof moet gedicht worden.
"Ook de strijd tegen seksueel geweld moet een prioriteit zijn op Europees niveau", zei minister Muylle. "De Europese Unie moet zelf lid worden van de Istanbul-Conventie tegen geweld op vrouwen en moet alle lidstaten aanmoedigen om de conventie te onderschrijven." Vorige week nam minister Muylle al deel aan een vergadering van Europese ministers van gelijke kansen in Stockholm. Ook daar was veel steun om de strijd tegen seksueel geweld hoog op de agenda te plaatsen. De Belgische zorgcentra na seksueel geweld zijn voor haar Europese collega’s een te volgen voorbeeld.
In haar pleidooi op de Europese raad wees Minister Muylle tot slot op het belang van het opsplitsen van data volgens gender. Het is maar door over data te beschikken dat we in beleid rekening kunnen houden met specifieke uitdagingen voor vrouwen of mannen. Minister Muylle benadrukte verder dat er een specifiek beleid nodig is rond gendergelijkheid, maar dat het verder ook moet worden opgenomen in alle beleidsdomeinen. In de gendergelijkheidsindex staat de EU op 67,4 procent en België op 71,1 procent. Er is vooruitgang geboekt, maar er blijft een hele weg te gaan.