Vlaamse zeehavens zetten een flinke stap richting LNG
13-09-2012
Voor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits is het belangrijk dat transport over water duurzaam verloopt. Meer en meer ziet de scheepvaart vloeibaar aardgas (LNG – liquefied natural gas) als nieuwe brandstof voor schepen. Vanaf 2015 gelden er strengere normen voor de zwaveluitstoot van schepen. De naleving van die strengere normen vormt een grote uitdaging voor de maritieme sector. Havens zullen geconfronteerd worden met de uitdaging om op een veilige manier LNG op te slaan en beschikbaar te stellen aan de scheepvaart. Minister Hilde Crevits liet daarom in samenwerking met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent en FluxysLNG een studie maken over hoe LNG in de Vlaamse havens kan worden aangeboden. De 23 aanbevelingen uit de studie worden door de verschillende actoren omgezet naar de praktijk.
Waarom LNG als scheepsbrandstof?
De International Maritime Organization legt vanaf 2015 scherpere limieten voor de zwaveluitstoot van schepen op in de zogenoemde Sulphur Emission Control Areas. Hieronder vallen onder meer het Kanaal, de Noordzee en de Baltische Zee. De zwavellimieten dalen vanaf 2020 ook scherp buiten die gebieden. De naleving van die strengere normen vormt een grote uitdaging voor de maritieme sector.
Met de strengere internationale regelgeving tegen 2015 duikt LNG op als aantrekkelijke oplossing om de stringentere emissienormen te respecteren en tezelfdertijd de zeevaart competitief te houden. In vergelijking met de gangbare zware stookolie is zwavelarme maritieme diesel als alternatief immers bijzonder duur. En dat geldt ook voor het uitrusten van schepen met ontzwavelingsinstallaties, een technologie die bovendien nog in ontwikkeling is.
LNG of vloeibaar aardgas lijkt daarom de scheepsbrandstof van de toekomst. LNG is milieuvriendelijk en veruit het goedkoopste alternatief voor zware stookolie LNG heeft een betere prijsstructuur, de uitstoot van zwavel en fijn stof zijn verwaarloosbaar, de NOx-emissie ligt 85-90% lager en bovendien daalt de koolstofuitstoot met 15-20%.
Havens worden geconfronteerd met de uitdaging om op een veilige manier LNG op te slaan en beschikbaar te stellen aan de scheepvaart. Om hierop te anticiperen liet minister Crevits samen met de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent en infrastructuurbeheerder FluxysLNGde een studie "Modaliteiten van het aanbieden van LNG als scheepsbrandstof in de Vlaamse zeehavens" uitvoeren.
Wat verandert er in de praktijk?
De studie geeft aan op welke punten het juridisch en regulerend kader moet worden aangepast. De bestaande regels en standaarden met betrekking tot elke stap in de LNG bevoorradingsketen werden opgelijst en dit zowel op lokaal, Vlaams, federaal als internationaal niveau. Daarnaast werden ook de lacunes in het regulerend kader aangemerkt. Er werden zo 23 aanbevelingen geformuleerd. Op korte termijn worden de nodige maatregelen getroffen door de Vlaamse Overheid, de Vlaamse zeehavens, Fluxys LNG en andere betrokken actoren om de aanbevelingen om te zetten, waardoor de bunkering van LNG in de Vlaamse zeehavens mogelijk wordt gemaakt. Deze samenwerking past in Flanders Port Area.
De resultaten van het marktonderzoek geeft het potentiële aandeel van LNG in de bunkermarkt van de verschillende havens weer. Op basis van deze informatie kunnen de Vlaamse zeehavens de juiste strategische beslissingen nemen voor de uitbouw van LNG infrastructuur. Het logistieke model kan worden gebruikt om verschillende bevoorradingsmogelijkheden voor LNG tegen elkaar af te wegen. De risico- en veiligheidsanalyse geeft dan weer inzicht in de potentiële risico’s van het gebruik en de distributie van LNG in een havenmilieu.
LNG in Europa
Dinsdag 11 september keurde het Europees parlement de aangepaste Europese zwavelrichtlijn goed. Deze richtlijn zet niet alleen de limieten van de International Maritime Organization in Europese wetgeving om, maar maakt een aantal normen nog strenger om de uitstoot van zwavel vanaf 2015 te verminderen.
Op Europees niveau werd ook al het gebruik van LNG onderzocht. Het “North European LNG Infrastructure Project” had tot doel een Europees kader te schetsen voor het gebruik van LNG als scheepsbrandstof, inclusief de benodigde infrastructurele ontwikkelingen. Deze studie is dus complementair aan de Vlaamse LNG studie. In het eindrapport van deze studie worden 19 aanbevelingen geformuleerd. Deze studie werd geleid door de DanishMaritimeAuthority. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken, de haven van Zeebrugge en infrastructuurbeheerder Fluxys LNG waren partners in deze studie.
Minister Hilde Crevits: “Om het transport over water op een duurzame wijze te laten verlopen moet de uitstoot van schadelijke en vervuilende emissies door scheepsbrandstof worden teruggedrongen. LNG is een milieuvriendelijk en veruit het goedkoopste alternatief voor zware stookolie. Door de realisatie van de studie over de verschillende aspecten voor de bunkering van LNG in de Vlaamse havens wordt er geanticipeerd op de strengere normen van de International Maritime Organization voor de zwaveluitstoot van scheepsbrandstof. In Vlaanderen is nu een duidelijke stap gezet naar het aanbieden van LNG in onze zeehavens. Vlaanderen behoort hiermee tot de koplopers in Europa voor wat betreft de ontwikkeling van LNG infrastructuur. Europa keurde eergisteren bovendien de aangepaste zwavelrichtlijn goed. Door een uitbreiding van het toepassingsgebied van de richtlijn wordt de concurrentiepositie van de havens gelukkig versterkt.”
De resultaten van de studie kunnen geraadpleegd worden via de website van Flanders Logistics:
http://www.flanderslogistics.be/fpa/lng.php