Vlaamse Regering zorgt met GO! voor meer continuïteit in verblijf van jongeren
31-03-2014
Op dit moment bestaan er twee soorten internaten binnen het Gemeenschapsonderwijs (GO!):
‘Noodinternaten’, ook gekend als de vier opvangcentra van het Gemeenschapsonderwijs: waar kinderen en jongeren ononderbroken 7 dagen op 7 verblijven
Gewone internaten: waar kinderen en jongeren tijdens de week verblijven
De 4 noodinternaten zijn geografisch onvoldoende verspreid. Hierdoor moeten de jongeren en kinderen vaak lange busritten ondergaan om in het weekend en op vakantiedagen te verhuizen naar een noodinternaat. Zo een verhuis staat voor de kinderen en jongeren telkens gelijk aan een andere kamer, andere omgeving en andere begeleiders leren kennen. Om dat in de toekomst te vermijden, wordt groen licht gegeven aan een plan van aanpak dat een nieuw systeem introduceert. In dit plan wordt geopteerd voor meer continuïteit, nabijheid en contextgericht werken.
Concreet betekent dit dat de term ‘noodinternaten’ (opvangcentra) en de huidige manier van werken zal verdwijnen. Door te voorzien in meerdere maatregelen willen we een andere aanpak van het verblijf en begeleiding op schoolvrije dagen organiseren.
Vanaf september 2015 zullen minimaal 8 bestaande internaten de weekend- en vakantieopvang gaan organiseren. Dit volgens een betere geografische. Hierdoor kunnen de kinderen en jongeren in kleinere leefgroepen opgevangen worden en zullen ze niet meer moeten verhuizen. Allereerst wordt op deze locaties systematisch het kwaliteitsdecreet en decreet rechtspositie van minderjarigen in de jeugdhulp van toepassing. Er is ook voorzien in toezicht door gemengde inspectieteams (Onderwijs-Welzijn). Met de internaten wordt ook een beheersovereenkomst afgesloten.
Door meerdere locaties en betere spreiding moet vermeden worden dat kinderen en jongeren in de weekends bijv. telkens op een andere plek, zonder eigen kamer moeten verblijven. Dit is een belangrijke stap voor die kinderen en het biedt meer mogelijkheden om samen met het GO! alternatieven voor uitstroom of meer te werken met de context te bekijken. Pleegzorg is hier één van de alternatieven die overwogen wordt.