Vlaamse regering zet in op een optimale werking van haar administratie
Op woensdag 15 januari, vond voor het derde werkjaar op rij een overleg plaats tussen de kernministers van de Vlaamse regering en een delegatie van het Auditcomité van de Vlaamse administratie (IAVA). Het Auditcomité van de lokale besturen zal op 21 januari een eerste keer samenkomen. De Vlaamse regering hecht namelijk een groot belang aan het auditgebeuren, en de bespreking van de uitgevoerde audits en de aanbevelingen die hieruit voortvloeien.
Binnen de Vlaamse Overheid heeft de Interne Audit van de Vlaamse Administratie (IAVA) reeds meer dan 10 jaar expertise opgebouwd in het uitvoeren van audits om tot een efficiënte, effectieve, kwaliteitsvolle en integere administratie te komen. Sinds 1 januari 2014 is het Agentschap ook bevoegd om lokale besturen (gemeenten, OCMW, provincies, … ) te auditen, en werd de benaming veranderd in “Audit Vlaanderen”. De jarenlang auditervaring bij de Vlaamse overheid kan nu dus ook bij de lokale besturen ingezet worden.
“Er mag gerust gesteld worden dat IAVA mee de norm gezet heeft inzake audits binnen de overheid. Vandaag vond nu, voor het derde werkjaar op rij, een overleg plaats tussen de kernministers van de Vlaamse regering en een delegatie van het Auditcomité van de Vlaamse administratie”, aldus minister-president Peeters.
IAVA werd reeds sinds zijn oprichting aangestuurd door een auditcomité, met een meerderheid aan onafhankelijke leden. Jaarlijks vindt er overleg plaats tussen de Vlaamse kernministers en een delegatie van dit auditcomité, om de uitgevoerde audits en de aanbevelingen die hieruit voortvloeien, te bespreken. Op die manier is er een goede samenwerking tussen de Vlaamse regering en haar administratie op vlak van audits.
“Eind 2011 besliste de Vlaamse regering om elk jaar door IAVA te laten nagaan in welke mate de Vlaamse overheidsinstellingen werk maken van de auditaanbevelingen, en dus steeds efficiënter gaan werken. De evaluatie van de leidend ambtenaren wordt mede bepaald door de mate waarin deze werk maken van de auditaanbevelingen. Deze opvolging is dus niet vrijblijvend. Dit toont aan dat de Vlaamse regering het auditgebeuren ernstig neemt”, aldus minister-president Peeters.
Binnen de Vlaamse overheid worden verschillende soorten audits uitgevoerd:
Bij organisatieaudits wordt de hele organisatie onder de loep genomen. Audit Vlaanderen gaat na of een organisatie planmatig werkt en bij haar werking voldoende focust op het realiseren van haar doelstellingen. Ook het personeelsbeleid, de communicatie, de organisatiecultuur, … komen hierbij aan bod.
Bij thema-audits wordt er ingezoomd op één proces of thema dat in meerdere entiteiten of de gehele Vlaamse administratie van belang is. Eén voorbeeld van zo’n thema betreft de organisatie en aanpak van de managementsondersteunende dienstverlening, nl. het gemeenschappelijk personeelsbeheer, financieel beheer, ICT-beheer, … . Op basis van deze gegevens besliste de Vlaamse regering recentelijk om deze dienstverlening voor de gehele Vlaamse overheid te laten verstrekken door 9 ondersteunende afdelingen in plaats van de oorspronkelijke 33.
Een forensische audit wordt uitgevoerd als er ernstige indicaties van mogelijke onregelmatigheden/fraudes zijn.. Wanneer zo’n forensische audit uitwijst dat er mogelijke misdrijven zijn gepleegd, wordt het parket of de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie (federale politie) hiervan op de hoogte gebracht.
Zoals gezegd is IAVA sinds 1 januari 2014 opgegaan in Audit Vlaanderen, dat ook bevoegd is om lokale besturen (gemeenten, OCMW, provincies, … ) te auditen. De auditervaring die reeds jarenlang bij de Vlaamse overheid werd opgedaan, kan dus nu ook aangewend worden voor de lokale besturen.
Audit Vlaanderen wordt sindsdien aangestuurd door twee auditcomités, één voor de Vlaamse administratie en één voor de lokale besturen. Het auditcomité van de Vlaamse administratie kan rekenen op steun van de Vlaamse regering voor het uitvoeren van haar opdracht. Het auditcomité van de lokale besturen komt op 21 januari 2014 een eerste keer samen. Ook hier zal ingezet worden op een goede samenwerking tussen auditcomité, politiek verantwoordelijken, Audit Vlaanderen en de lokale besturen.