In november vorig jaar sloot de Vlaamse Regering het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA6) voor de social/non-profitsectoren. De doelstelling hiervan was vanzelfsprekend: na het applaus in de eerste golf van de coronacrisis had de zorgsector meer dan recht op een structurele herwaardering van het beroep. De uitvoering van dit akkoord bevat verschillende stappen, maar de Vlaamse Regering heeft nu alvast beslist over de eerste: zo wordt er, in het kader van een verhoging van de koopkracht, in de private sector gekozen voor een consumptiecheque van 300 euro. De Vlaamse Regering voorziet hiervoor bijna 33 miljoen euro.
Op 22 december werd het deelakkoord Koopkracht voor de private sector afgesloten. Het deelakkoord concretiseerde de koopkrachtmaatregelen voor de private social/non-profitsectoren. Hiermee wilde de Vlaamse Regering en de sociale partners inzetten op de uitrol van een gemeenschappelijke functieclassificatie en loonhuis (IF.IC) voor de geregionaliseerde zorgsectoren enerzijds en de klassieke VIA-sectoren anderzijds.
Doelstellingen van het deelakkoord
De Vlaamse Regering, die voor het luik koopkracht maar liefst 412 miljoen euro uittrok, wilde hiermee samen met de vakbonden en werkgevers extra koopkracht realiseren, de concurrentie ontmijnen tussen (deel)sectoren op vlak van loons- en arbeidsvoorwaarden en mobiliteit tussen functies en (deel)sectoren stimuleren. Met andere woorden, een verpleegster in een (Vlaams) woonzorgcentrum zal evenveel verdienen als een verpleegster met evenveel anciënniteit in een (federaal) ziekenhuis.
Concrete uitwerking
In de private sector wordt gekozen voor de invoering van IF.IC, een retroactieve compensatie (per sector uitgewerkt) en een consumptiecheque. Deze consumptiecheque van 300 euro per voltijdse equivalent wordt in 2021 voorzien voor alle personeelsleden in de private social/non-profitsectoren en vandaag regelde de Vlaamse Regering via een Besluit deze consumptiecheque voor werknemers in de private zorg- en welzijnssectoren.
105.000 medewerkers mogen ten laatste eind maart deze consumptiecheque verwachten. De periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 wordt als referteperiode genomen. Het bedrag aan consumptiecheques wordt pro rata tewerkstellingstijd en pro rata tewerkstellingsperiode binnen deze referteperiode berekend. Het Besluit van de Vlaamse Regering voorziet de eenmalige dotatie van 32.773.230 euro aan de respectievelijke Fondsen Sociale Maribel van de verschillende betrokken private VIA-sectoren. Deze eenmalige dotatie dient als voorschot op de uitbetaling van de consumptiecheque aan de personeelsleden van de betrokken sectoren.
Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke: "Een structurele herwaardering van het zorgberoep: dat is wat de Vlaamse zorgsector gevraagd heeft en dat is wat de Vlaamse zorgsector zal krijgen. De inspanning die we leveren, is ook vergelijkbaar met de inspanningen die de federale regering geleverd heeft voor de ziekenhuizen. Het Vlaamse zorgpersoneel krijgt zo waar het recht op heeft."
Ondertussen zetten de Vlaamse Regering en de sociale partners het overleg verder over het tweede luik, zijnde kwaliteitsmaatregelen en meer personeel. Dit is van fundamenteel belang om de werkomstandigheden van het personeel structureel te verbeteren en de Vlaamse Regering is vastberaden om ook in dit dossier samen met vakbonden en werkgevers tot een oplossing te komen.