Vlaamse regering stelt groenboek ‘implementatie 6e staatshervorming’ op
07-09-2012
Vandaag, vrijdag 7 september 2012, heeft de voltallige Vlaamse regering besloten een geïntegreerde beleidsimpactanalyse over de implementatie van de bevoegdheidsoverdrachten ten gevolge van de 6e staatshervorming op te stellen. Deze geïntegreerde beleidsimpactanalyse neemt de vorm aan van een groenboek ‘implementatie 6e staatshervorming’. Het groenboek ‘implementatie 6e staatshervorming’ is gebaseerd op insteken vanuit de diverse beleidsdomeinen.
Doelstelling
Met dit groenboek beoogt de Vlaamse regering:
De operationele beleidskeuzes voor te bereiden die moeten worden genomen met het oog op een optimale inkanteling van de bevoegdheden en de inhoudelijke beleidsvragen voor te bereiden die zullen moeten worden beantwoord eens de inkanteling is gerealiseerd.
De procesmatige en organisatorische invulling van deze bevoegdheidsoverdrachten zodanig vorm te geven dat het Vlaamse regeringsbeleid t.a.v. burgers, ondernemingen en organisaties slagkrachtiger, eenvoudiger, transparanter, zuiniger, doelmatiger en doeltreffender wordt ingevuld.
Een reflectie- en consultatiedocument uit te werken als basis voor een raadpleging over deze beleidskeuzes en –vragen bij de betrokken maatschappelijke stake-holders.
Methodiek
Het groenboek krijgt een thematische indeling, waarbij de verschillende bevoegdheidsoverdrachten in zes beleidsclusters worden samengebracht:
a) Sociaaleconomisch beleid
b) Gezondheidsbeleid
c) Gezinsbeleid
d) Arbeidsmarktbeleid
e) Woonbeleid
f) Justitieel beleid
In een afzonderlijke cluster worden – als horizontale elementen – de impact van de wijziging van de financieringswet en de impact op ambtenarenzaken geanalyseerd.
Per beleidscluster of subcluster worden de volgende vraagstellingen behandeld :
a) Welke operationele beleidskeuzes en welke inhoudelijke beleidsvragen op strategisch niveau worden voorgesteld ?
Zowel op inhoudelijk vlak (strategische en operationele beleidsdoelstellingen), als procesmatig (m.i.v. wijze van betrokkenheid van belanghebbenden).
b) Op welke wijze wordt een homogene en geïntegreerde beleidsinvulling bereikt ?
Zowel inzake beleidsafstemming tussen de beleidsdomeinen als met de andere bestuursniveaus (lokaal, federaal).
c) Welke zijn de mogelijke beleidsinstrumenten die kunnen worden ingezet voor de implementatie van deze overgedragen bevoegdheden ? Worden hierbij de bestaande federale beleidsinstrumenten al dan niet ongewijzigd overgenomen en/of wordt een tijdelijke transitiefase of opvangsstructuur voorzien ?
d) Welke procesmatige en organisatorische wijzigingen aan de werking en organisatie van de Vlaamse overheidsdiensten worden voorgesteld?
Binnen elke beleidscluster of subcluster worden ook voorstellen geformuleerd met betrekking tot de invulling van de geplande en verwachte samenwerkingsakkoorden in deze domeinen.
Werkwijze
Voor de uitwerking van dit groenboek, volgens de hierboven beschreven methodiek, wordt per beleidscluster of subcluster een leidend ambtenaar als trekker aangeduid, die deze beleidsvoorstellen uitwerkt in samenspraak met de betrokken beleidsraad.
Het voorbereidende werk voor de implementatie zal een behoorlijke tijdsinvestering vergen van ambtenaren. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, zal aan de federale overheid gevraagd worden om reeds een aantal ambtenaren – die vandaag met over te hevelen materies bezig zijn – reeds vooraf over te dragen zodat zij met de voorbereiding kunnen belast worden.
De secretaris-generaal van het departement DAR staat in voor globale coördinatie bij de opstelling en eindredactie van dit groenboek.
Deze werkwijze, met de nodige inbreng ook in de beleidsraad, zal ook de nodige ondersteuning vereisen van het politieke niveau, waarvoor middelen zullen voorzien worden.
Timing
Het ontwerp-groenboek ‘implementatie zesde staatshervorming’ wordt voor bespreking aan de Vlaamse regering bezorgd tegen het voorjaar van 2013.