Vlaamse regering regelt overgangsfase voor bevoegdheidsoverdrachten 6e staatshervorming
05-04-2014
Op vrijdag 4 april 2014, heeft de Vlaamse regering het licht op groen gezet voor de ondertekening door de minister-president, van een reeks protocollen die de overgangsfase regelen voor de bevoegdheidsoverdrachten ingevolge de zesde staatshervorming. Deze protocollen zullen tot gevolg hebben dat op het einde van de overgangsperiode de overgehevelde materies op deelstatelijk niveau operationeel uitgeoefend kunnen worden.
Nadat de Vlaamse regering via een Groenboek de inhoudelijke beleidskeuzes voor de nieuwe bevoegdheden reeds had opgelijst, en dus de keuzes en mogelijkheden voor de volgende Vlaamse regering duidelijk in kaart had gebracht, is nu ook de operationalisering van de nieuwe bevoegdheden concreet afgesproken. Daarmee wordt een nieuwe, belangrijke stap gezet in het enorme proces van operationalisering van de zesde staatshervorming.
“De operationalisering van de 6e staatshervorming is een ontzettend belangrijk proces. Want deze staatshervorming hevelt bevoegdheden over aan Vlaanderen waarmee we het verschil kunnen maken. Met de nieuwe bevoegdheden in de werkgelegenheid, kunnen we meer mensen langer aan de slag houden; de nieuwe zorgbevoegdheden bieden kansen om nog meer preventief te werken en het zorgaanbod te versterken; via de gezinsbijslagen zullen we alle gezinnen nog sterker kunnen ondersteunen,” aldus minister-president Peeters.
Er werd doelbewust voor gekozen om de ambtenaren nauw te betrekken bij dit uitvoeringsproces. In vergaderingen tussen alle betrokken administraties werden aldus de protocollen voorbereid voor de overgangsperiode waarin afspraken worden vastgelegd om de continuïteit van de dienstverlening te verzekeren. Federale personeelsleden zullen hun taken verder uitvoeren onder het administratief gezag van de federale minister, maar onder het functionele gezag van de gemeenschaps- of gewestministers. De protocollen regelen hoe dat in de praktijk zal functioneren: hoe het publiek zal geïnformeerd worden over de bevoegdheidsoverdracht, wat de implicaties zijn voor de samenstelling van (advies)organen, hoe archieven en informatie zullen gedeeld of verdeeld worden, … .