Vlaamse regering maakt grote projecten gemakkelijker
24-05-2013
De Vlaamse regering keurde vrijdag het ontwerpdecreet over grote projecten goed. Als het Vlaamse parlement zijn goedkeuring geeft, zullen ingewikkelde projecten straks sneller gerealiseerd worden. In de eerste plaats is dat goed voor grote infrastructuurdossiers zoals de ontsluiting van de Antwerpse en Brusselse ring of de Noord-Zuid verbinding in Limburg. Maar ook kleinere projecten kunnen er gebruik van maken.
Net zoals de omgevingsvergunning komt dit ontwerpdecreet voort uit de aanbevelingen van de commissies Berx en Sauwens. De krijtlijnen van dit ontwerpdecreet liggen dan ook al meer dan drie jaar vast.
Grote infrastructuurprojecten, zoals de bouw van een gevangenis, zijn in Vlaanderen vaak moeilijk te realiseren. Vandaag zijn er elf stappen te zetten en vijf openbare onderzoeken nodig. Om tijd te winnen, heeft de Vlaamse regering nu een 'drietrapsraket' uitgewerkt.
In een startbeslissing wordt een ambtenaar aangesteld die het project van het begin tot het einde zal volgen. Alle mogelijkheden worden onderzocht en er gebeurt een eerste consultatie. Daarbij is slechts één overheid bevoegd. Dat kan de Vlaamse regering, een provincieraad of een gemeenteraad zijn. Zo kan de investeerder van in het begin bij een instantie aankloppen met vragen. Bovendien vermindert de administratieve rompslomp.
Bij een tweede stap, het voorkeursbesluit, wordt de keuze voor één project definitief. Ten slotte wordt in het projectbesluit het uitvoeringsplan definitief vastgesteld en worden de vergunningen afgeleverd. De burger krijgt in deze procedure nog maar op twee momenten een duidelijk afgebakende inspraakmogelijkheid.
De drietrapsraket was oorspronkelijk voor eind 2012 gepland. De regering keurde de beslissing vandaag principieel goed. Ze hoopt het decreet voor het einde van het jaar in te dienen in het Vlaams Parlement.
De drietrapsraket maakt deel uit van een reeks beslissingen van de Vlaamse regering om administratieve procedures te verminderen, zoals de omgevingsvergunning, die de bouw- en milieuvergunning bundelt.