Vlaamse regering keurt ontwerpdecreet Bankenplan goed
08-03-2013
In het kader van het Bankenplan keurde de Vlaamse regering, op initiatief van minister-president Peeters, vandaag het ontwerp van decreet goed ter uitbreiding van de Gigarantwaarborgregeling.
Door dit decreet zullen KMO-fondsen kunnen worden opgericht voor langetermijnfinanciering, voor in totaal 1 miljard euro toegezegd door de banken, en met een beperkte overheidswaarborg door de nv Gigarant.
De geijkte procedure zal nu verder gevolgd worden, opdat het decreet zo snel mogelijk ter bespreking kan worden voorgedragen aan het Vlaams Parlement.
Het decreet laat professionele instellingen toe om financieringsfondsen te lanceren die – dankzij een extra door Gigarant gewaarborgde buffer – een substantieel pakket aan vreemde middelen kunnen ophalen, bij nationale en internationale institutionele investeerders. Zij kunnen deze middelen dan maximaal inzetten om langetermijnfinanciering toe te kennen aan kmo’s en grote ondernemingen in Vlaanderen, of voor de langetermijnfinanciering van infrastructuurinvesteringen in de zorg, in zorghuisvesting of in PPS-projecten. Hiermee beoogt de Vlaamse regering het aanbod aan langetermijnfinanciering te garanderen, dat anders door de impact van Basel III op de financiële instellingen zwaar onder druk zou komen te staan.
Het decreet creëert een wettelijke basis voor het engagement van de financiële sector om 1 miljard euro te investeren in dergelijke nog op te richten ondernemersfondsen, om op die manier Vlaamse ondernemers en de Vlaamse economie extra zuurstof te verlenen in deze tijden van laagconjunctuur.
“De financieel-economische omstandigheden mogen geen excuus zijn voor banken om te hoge eisen te stellen aan de individuele ondernemer”, aldus minister-president Peeters.
“Het is onontbeerlijk dat er op een verantwoorde manier krediet wordt verstrekt aan onze bedrijven. Bedrijven moeten kunnen investeren om Vlaanderen zo mee uit de crisis te trekken. Want een belangrijke groep Vlaamse KMO’s wil ondanks de crisis investeringen uitvoeren. Ik reken er dan ook op dat de banksector deze economische dynamiek in Vlaanderen zo maximaal mogelijk ondersteunt”, beklemtoont minister-president Peeters
Via dit decreet zullen financiële instellingen voortaan ook kwaliteitsvolle kredietportefeuilles deels kunnen laten waarborgen, op voorwaarde dat zij de middelen die hierdoor vrij komen opnieuw aanwenden ten bate van de Vlaamse economie.
Zodra de regelgeving klaar is, zal er verder overleg plaatsvinden met de financiële sector opdat de vermelde 1 miljard euro in de markt kan worden geplaatst met de hulp van Gigarant en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Van deze 1 miljard euro beogen de financiële instellingen tot dusver zelf 75 miljoen euro in te brengen als eerste verliesbuffer. Nadien zou een tweede veiligheidsbuffer volgen ter waarde van 75 miljoen euro, die door Gigarant zou worden gewaarborgd.
Er zal ook nog overleg plaatsvinden met de ratingagentschappen, om de uiteindelijk vereiste veiligheidsbuffer per individueel ondernemersfonds te bepalen. Zo kunnen institutionele investeerders een voldoende aantrekkelijke rating bekomen, wat hen kan overtuigen om substantiële bedragen te investeren in deze fondsen.
Tegelijkertijd maakt dit decreet van de gelegenheid gebruik om alvast gevolg te geven aan één van de twee bezorgdheden van de Europese Commissie omtrent de winwinlening. Zo moet diegene die de winwinlening ontvangt, voortaan enkel “een” exploitatiezetel hebben in het Vlaams Gewest, in plaats van “de voornaamste exploitatiezetel”.