Vlaamse regering en deputatie bundelen krachten: sociale toekomst Limburg
De (toekomstige) sluiting of afslanking van bedrijven heeft, naast de economische gevolgen, een belangrijke impact op het maatschappelijk leven in Limburg.
Mensen raken niet alleen hun werk en hun inkomen kwijt, maar komen ook terecht in een zeer onzekere situatie. Ze worden geconfronteerd met problemen, met heel wat vragen, angsten en spanningen. Een toekomstperspectief ontbreekt.
Financiële, relationele, psychische problemen duiken op. Studiemogelijkheden van kinderen en jongeren komen in gevaar. De sociale samenhang wordt verstoord in wijken en buurten, waar vele mensen werkloos worden of dreigen te worden.
De politieke wereld, het maatschappelijk middenveld, alle organisaties en verenigingen, van klein tot groot zullen daarom gezamenlijk de handen uit de mouwen steken voor het behoud van een sociale toekomst voor Limburg.
Belangrijk daarbij is dat de getroffen werknemers en hun gezinnen geholpen worden bij het verwerken van deze zware klappen en dat zij opnieuw een perspectief zien.
De Vlaamse regering
De Vlaamse regering heeft daarom eind december 2012, op voorstel van minister Jo Vandeurzen, beslist om eenmalig middelen vrij te maken om een antwoord te bieden op de meest acute noden.
In samenwerking met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW Limburg) en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG Litp) en in overleg met de Limburgse OCMW’s wordt een uniek telefoonnummer (011 28 88 64) bemand.
Daar kan iedereen terecht met zijn vragen, elke werkdag van 09.00 tot 17.00 u en dinsdag- en donderdagavond tot 20.00 u.
De hulpverleners van beide Centra staan in voor het beantwoorden van de vragen en leiden indien nodig de mensen toe naar de juiste hulp.
Ze staan ook in voor het hulpaanbod dat gericht is op zowel de materiële als immateriële gevolgen van de sluiting van de bedrijven, i.c. budget- en schuldhulpverlening en psychosociale hulpverlening.
Daarnaast wordt het aanbod van preventieve gezinsondersteuning versterkt.
Bijzondere aandacht gaat naar het beantwoorden van opvoedingsvragen, naar pedagogische ondersteuning en psychosociale begeleiding van de meest kwetsbare gezinnen. De gevolgen van deze sluiting heeft immers een bijzondere impact op (jonge) gezinnen en de concrete opvoedingssituatie.
Conferentie
De huidige crisis vergt een inspanning van iedereen. De impact van deze crisis zal het welzijn van vele Limburgers en Vlamingen immers onder druk zetten …
Hoe dit aanpakken, komt uitgebreid aan bod op de conferentie ‘Samen werken aan de toekomst ! Hefbomen voor een sterk sociaal Limburg !’ Die vindt plaats op 24 januari van 09.00 tot 13.00 u op de Universiteit Hasselt, campus Diepenbeek – Agoralaan Gebouw D, 3590 Diepenbeek (programma in bijlage).
Zowel Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen als gedeputeerde van Welzijn Frank Smeets belichten hun deel in de aanpak.
Verder zullen onder leiding van Prof. Dr. Koen Hermans en het Steunpunt Sociale Planning van de provincie Limburg (‘Zorgen voor Welzijn in Limburg – Impactanalyse en hefbomen voor een krachtig sociaal beleid’) en Prof. Dr. Danielle Dierckx (‘Lokale en regionale instrumenten voor een sterk sociaal Limburg) enkele organisaties en verenigingen focussen op de nieuwe Limburgse sociale situatie.