Vlaamse overheid en gemeente Overpelt kopen het hobos
05-10-2012
Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege en de gemeente Overpelt kopen samen – in onverdeeldheid – het Hobos (142 hectare) aan voor 2,8 miljoen euro. Dat is het resultaat van onderhandelingen met de huidige eigenaars. Namens minister Schauvliege betaalt haar Agentschap Natuur en Bos 90% van de aankoopprijs, Overpelt, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad later dit jaar, de overige 10%. Door deze aankoop is het behoud van het authentieke en het natuurlijke van het domein verzekerd, zegt burgemeester Jaak Fransen. Het Hobos wordt nu, samen met het domein De Grooten Hof (5 hectare), opgenomen in Bosland.
Het Hobos en De Grooten Hof, samen147 hectare, liggen in natuurgebied op het Gewestplan en zijn als bijzonder waardevol ingetekend op de biologische waarderingskaart. Sedert 2000 is het geheel als landschap beschermd. De mogelijkheden voor een private overnemer zijn bijgevolg bijzonder beperkt zijn.
Zoveel meer waarde heeft het gebied vanuit landschappelijk en vooral cultuurhistorisch oogpunt. De voorbije eeuwen heeft het landgoed een rijke geschiedenis opgebouwd. De historiek van het Hobos start minstens in 1524 en mogelijks nog eerder. Eén van de scharniermomenten was de aankoop van het landgoed in 1769 door de heer J.M. Clercx. Zijn zoon, J.M. Clercx junior, die ook effectief in het Hobos heeft gewoond, zou later bekend worden als Drossaard Clercx, de rechter die de laatste Limburgse bokkenrijders inrekende.
Later kwam het goed terecht bij de huidige eigenaars, de familie Wilsens. Mevr. Marie-Anne Wilsens heeft het landgoed tot haar overlijden in 2010 niet alleen als authentiek en samenhangend geheel weten te bewaren, maar door het bijzonder begrazingsconcept met half wilde runderen nog een stuk mysterie en eigen geschiedenis aan het landgoed toegevoegd. Vandaag is het Hobos, mede hierdoor, een begrip in de gemeente en ruimer in heel Noord-Limburg.
Binnen Bosland werkt Overpelt rond het thema ‘Terug naar de Wortels’. De bedoeling hiervan is om vanuit de invalshoek van cultuurhistorie en geschiedenis het verhaal van de streek en haar landschap, natuur en inwoners te vertellen.
Burgemeester Jaak Fransen: “De site van het Hobos is, met haar authentieke landschappen en rijk verleden, één van de grootste troeven om dit thema in te vullen. Met deze aankoop vrijwaren we dit gebied bovendien van een eventuele ongewenste toekomst.”
Vlaams minister Schauvliege is blij met de aankoop: “De onderhandelingen hebben jarenlang geduurd. Ik heb nu de knoop doorgehakt. Dit gaat immers om een domein met een bijzondere waarde, zowel landschappelijk, historisch als ecologisch. De aankoop staat volop in het teken van het behoud en het herstel van de biodiversiteit in Vlaanderen, één van de doelstellingen van mijn beleid.”