Vlaamse gezondheidssector verfijnt kwaliteitsindicatoren met bijzondere aandacht voor preventie van doorligwonden
31-10-2013
In België krijgt meer dan 1 op 10 ziekenhuispatiënten doorligwonden. Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een richtlijn voor de behandeling van deze specifieke soort van wonden. Het KCE wijst erop dat een patiënt met doorligwonden een gecombineerde aanpak nodig heeft, zoals een combinatie van aandacht voor het vermijden van druk en oog hebben voor de voedingsstatus. Er is dan ook nood aan een multidisciplinair team om patiënten correct op te volgen.
De Vlaamse gezondheidssector heeft – onder leiding van minister Vandeurzen - de voorbije jaren veel werk verzet op het vlak van kwaliteitsvol werken, met specifieke aandacht voor de preventie van doorligwonden. Zo zal er voor de algemene ziekenhuizen een indicator worden ontwikkeld met betrekking tot doorligwonden en eisenkaders specifiek per doelpopulatie. Wat de woonzorgcentra betreft, werd vorig jaar reeds een nieuw referentiekader voorgesteld, waarin een aantal basisnormen voor kwaliteit worden gestandaardiseerd. Decubitus of doorligwonden behoort tot één van de 11 verplichte normen binnen het thema kwaliteit van zorg en veiligheid.
Cindy Franssen: “Het is enorm belangrijk om voldoende aandacht te hebben voor de preventie van doorligwonden in ziekenhuizen en woonzorgcentra, aangezien deze wonden regelmatig voorkomen en het comfort van de patiënten drastisch verminderen. Het bewust leren handelen ter preventie van doorligwonden, draagt direct bij aan de zorgkwaliteit van een ziekenhuis of woonzorgcentrum. Ik ben dan ook blij dat de minister samen met de sector voortdurend verder werkt aan de optimalisatie en verfijning van de kwaliteitsindicatoren.”