Vlaamse en Duitstalige Gemeenschap versterken samenwerking onderwijs
07-05-2015
Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap versterken vanaf volgend schooljaar hun samenwerking op het vlak van onderwijs. Vlaanderen ziet vooral mogelijkheden voor nieuwe stelsel leren en werken. De Duitstalige Gemeenschap is geïnteresseerd in de lerarenopleiding in Vlaanderen en de organisatie van stages. Afspraken daarover zijn vandaag gemaakt tussen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Minister van Onderwijs van de Duitstalige Gemeenschap Harald Möllers tijdens de gemeenschappelijke ministerraad van de Vlaamse- en de Duitstalige Gemeenschapsregering. De samenwerking tussen beide gemeenschappen dateert van 1985 en loopt dus al 30 jaar. Voor onderwijs loopt de samenwerking sinds 2001.
Leren en werken
Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap hebben tijdens een gemeenschappelijke ministerraad een akkoord bereikt om hun samenwerking op het vlak van onderwijs volgend schooljaar te versterken. Vooral het stelsel leren en werken springt in het oog. De Duitstalige Gemeenschap heeft ruime ervaring met dat stelsel. Het nieuwe stelsel Leren en Werken houdt in dat jongeren meer dan nu ervaring opdoen op de werkvloer, op die manier een kwalificatie behalen en beter zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zal samen met haar collega van werk Philippe Muyters een geïntegreerd stelsel ontwikkelen dat gelijkwaardig is met alle andere vormen van secundair onderwijs en perspectief biedt voor jongeren en ondernemers. Doel is ook om de vele stelsels te vereenvoudigen.
De ministers Crevits en Muyters plannen een gemeenschappelijk werkbezoek aan de Duitstalige Gemeenschap om inspiratie op te doen. Ze willen in de praktijk kennis maken met de organisatie, de studie-oriëntering en de kwaliteitscriteria in leerbedrijven. De Duitstalige Gemeenschap organiseert ook de ‘Schnupperwoche’ : in de paasvakantie krijgen jongeren de kans om in 300 bedrijven kennis te maken met het ruime gamma van beroepen. Daarnaast bestaat de ‘Vorbereitungsstage’ en met een aparte Girls-Day is er aandacht voor de deelname van meisjes aan het stelsel leren en werken.
Lerarenopleiding
Van Duitstalige kant is er de vraag tot samenwerking en het delen van expertise op het vlak van de lerarenopleiding en de geplande hervorming van die opleiding. Het gaat bijvoorbeeld over hoe leraren zich voorbereiden op het les geven in het buitengewoon onderwijs of hoe Vlaanderen stages organiseert voor leraren. Andere mogelijkheden liggen bij de uitwisseling van leraren via een digitaal platform en stages in bedrijven.
Andere thema’s die aan bod zijn gekomen tijdens de gezamenlijke ministerraad waren onder meer de modernisering van het secundair onderwijs in Vlaanderen, de doorlichting van scholen door de inspectie en de uitwisseling tussen scholen.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap houden de goede traditie aan om samen te werken. Vlaanderen kan inspiratie opdoen rond het nieuwe stelsel leren en werken dat gemoderniseerd en vereenvoudigd wordt. Jongeren zullen in de toekomst meer dan nu de kans krijgen om ervaring op te doen op de werkvloer, een kwalificatie te behalen en voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt. De Duitstalige Gemeenschap vraagt een nauwere samenwerking rond de lerarenopleidingen in Vlaanderen via onder meer uitwisselingen en stages.”
De samenwerking tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap inzake onderwijs past binnen het samenwerkingsakkoord van 14 februari 2001. Er lopen telkens driejarige programma’s. Het allereerste algemene samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Regering en de Duitstalige Gemeenschap dateert van 30 jaar geleden met Gaston Geens als Minister-President.