Vlaams Parlement wil erkenning en ondersteuning slachtoffers gedwongen adoptie
"Het verhaal van de slachtoffers van gedwongen adoptie is even aangrijpend als dat van de slachtoffers van het historisch misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen en hun leed gaat even diep,” vat Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) de aanleiding van de resolutie samen.
“Naar analogie met de slachtoffers van historisch misbruik is zowel erkenning als hulpverlening van groot belang. We moeten hen daarom de weg wijzen naar het meldpunt 1712 en het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA). We willen ook de doelgroep van de Erkennings- en Bemiddelingscommissie uitbreiden naar de slachtoffers van gedwongen adoptie,” vult Martine Taelman (Open VLD) aan.
“Het expertenpanel op haar beurt wordt niet alleen belast met een analyse van de problematiek, maar zal ook een plan van aanpak moeten aanreiken dat bijdraagt tot de erkenning en verwerking van het leed van de slachtoffers,” stelt Lorin Parys (N-VA).
“Daarenboven moet het panel zich buigen over de mogelijkheden voor het opstellen van een databank met DNA-materiaal van mensen die hun kind onder dwang hebben moeten afstaan of mensen die op zoek zijn naar hun geboorteouders,” vervolledigt Schryvers. In afwachting van het rapport van het expertenpanel hierover, dat gevraagd wordt tegen 15 april, zullen de dossiers over de gedwongen adopties verzameld worden door het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA).
“Als het expertenpanel half april zijn werkzaamheden heeft afgerond, zetten we onze parlementaire bespreking verder,” besluiten de indieners.
"De hoorzittingen toonden de prangende nood aan een ernstig onderzoek naar gedwongen adopties en een traject naar herstel en informatie voor de betrokkenen. Daarom werken wij hier graag aan mee, over grenzen van meerderheid en oppositie heen," aldus Elke Van den Brandt (Groen) en Freya Van den Bossche (SP.a).