Vlaams Parlement verzoent scherpere klimaatambitie met concurrentiepositie
20-03-2012
Het Vlaams Parlement ondersteunt met deze resolutie een Europese reductiedoelstelling van broeikasgassen van 30%. Hiervan zou, rekening houdend met het voorstel van de Europese Commissie, 25% binnen Europa moeten worden gerealiseerd en 5%, via duurzame flexibele mechanismen, buiten Europa.
Deze reductiedoelstelling kan enkel voor zover de Europese en Vlaamse concurrentiepositie niet onder druk komt te staan. Er moet ook alles aan gedaan worden om ook andere geïndustrialiseerde landen, groeilanden en ontwikkelingslanden tot concrete inspanningen te engageren. Vlaanderen en Europa mogen zichzelf niet in een economisch nadelige positie manoeuvreren, net omdat zij hun verantwoordelijkheid opnemen voor de klimaatproblematiek. Een goed klimaatbeleid kan zowel binnen als buiten de EU ook voor meer welvaart zorgen.
De resolutie dringt ook aan op een faire verdeling van de lasten en de lusten. Zowel tussen de Europese lidstaten als binnen België moeten de doelstellingen verdeeld worden op basis van potentieel en kostenefficiëntie. Concreet moeten binnen de EU ook de Oost-Europese landen hun duit in het zakje doen.
Eens de doelstellingen afgesproken zijn binnen Europa en binnen België moet het engagement van Vlaanderen omgezet worden in een Vlaams Klimaatsbeleidsplan. Hierbij moeten alle betrokken maatschappelijke sectoren en spelers betrokken worden. De doelstellingen moeten verdeeld worden, rekening houdend met de reeds geleverde inspanningen. Goede leerlingen mogen niet gestraft worden omwille van hun in het verleden reeds geleverde inspanningen. Hoe dan ook moeten de klimaatmaatregelen en –investeringen bij voorkeur in eigen land gebeuren, o.a. met het oog op de vergroening van de economie en de erbij horende jobs. Zo kunnen bijvoorbeeld in de bouwsector heel wat duurzame jobs gecreëerd worden als we energiezuiniger gaan bouwen.
De opbrengsten uit de verkoop van emissierechten moeten volgens de resolutie in de eerste plaats aangewend worden voor de realisatie van het Vlaams Klimaatbeleidsplan, zo kunnen bedrijven beter ondersteund worden om zich aan te passen aan het nieuwe beleid of kunnen ontwikkelingslanden beter ondersteund worden in hun strijd tegen klimaatopwarming. Tot slot vraag de resolutie ook dat engagementen ten aanzien van ontwikkelingslanden inzake klimaatbeleid worden gehonoreerd.