Twee dagen voor de start van de kerstvakantie keurde het Vlaamse parlement 108 aanbevelingen goed met oog op het verdere coronabeleid in het onderwijs. Die aanbevelingen zijn het slotstuk van verschillende weken waarin experten, ervaringsdeskundigen en mensen uit het brede onderwijsveld aan het woord kwamen in de bijzondere ‘coronacomissie onderwijs’ in het Vlaams parlement. Vlaams parlementsleden voor CD&V Loes Vandromme en Jo Brouns volgden die commissie mee op.
Het Vlaams Parlement heeft woensdag 108 corona-aanbevelingen voor het onderwijs unaniem goedgekeurd. Het gaat om het derde pakket aanbevelingen vanuit de coronacommissie. De resolutie dringt bij de minister van Onderwijs aan op onder andere maximaal contactonderwijs met vooral aandacht voor de meest kwetsbaren, ouderbetrokkenheid, betere ondersteuning van en communicatie naar de scholen zelf én digitalisering.
Meest kwetsbaren
Tijdens de commissiebijeenkomsten vestigde Vlaams volksvertegenwoordiger Loes Vandromme meermaals de aandacht op de meest kwetsbare leerlingen. “Naast de algemene vraag naar meer vertrouwen in het onderwijzend personeel en schoolleiders, moeten we aandacht hebben voor de meest kwetsbaren. Zij die het al moeilijk hadden voor de coronapandemie, de meest kwetsbare leerlingen, werden het hardst getroffen. De school is voor hen vaak de enige veilige plek. Voor hen moet school of opvang altijd openblijven. We denken hierbij in het bijzonder aan het buitengewoon onderwijs. Net die leerlingen die het meest nood hebben aan structuur, konden in de eerste lockdown niet terecht op hun school. Dit mag niet meer gebeuren”, zegt ze.
Vlaams parlementslid voor CD&V Jo Brouns vult aan: “Met oog op die meest kwetsbaren moeten we zorgen dat elke leerling mee is met de digitaliseringsgolf in het onderwijs. De klas van de toekomst is een digitale klas, dat maakte het voorbije coronajaar meer dan duidelijk. Digitalisering kan helpen om meer differentiatie te brengen in de scholen: les geven op maat van elke leerling. Bovendien is het cruciaal om leerlingen voor te bereiden op de wereld waarin we morgen leven. Daarom is het belangrijk om ICT-teams te versterken en een echt ICT-beleid uit te werken in de scholen.”
Ouderbetrokkenheid en betrokkenheid onderwijssector
Verder vragen Loes Vandromme en Jo Brouns ook om meer te investeren in ouderbetrokkenheid. “Uit het TIMSS-onderzoek leren we, net als uit corona dat de betrokkenheid van ouders een groot effect heeft op de leerwinst en schoolse presteren van kinderen. Scholen moeten school zijn binnen de samenleving, schoolmuren slopen, ook in tijden van besmettingen drempels zo laag mogelijk houden”, zegt Loes Vandromme.
“Naast ouderbetrokkenheid is het ook belangrijk om vanuit het beleid het onderwijsveld voldoende te betrekken, iets wat niet altijd gebeurde tijdens de voorbije maanden”, vult Jo Brouns aan. We hebben een zeer rijk en divers onderwijsveld op verschillende niveaus. Een zeer heldere en duidelijke communicatie naar alle niveaus en onderwijsspelers is cruciaal om hen gemotiveerd en betrokken te houden. Zorg dat zij communicatie uit eerste hand ontvangen en niet via de pers.” Hierbij mogen ook het buitengewoon onderwijs, OKAN, de CLB-sector, het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs niet vergeten worden”, benadrukt Loes Vandromme.
Sterke en digitale schoolteams
Ten slotte legden Loes Vandromme en Jo Brouns de nadruk op sterke schoolteams die bovendien digitaal kundig zijn. “De crisis leerde ons dat sterke schoolteams en sterke schoolbesturen in staat waren om zich wendbaar op te stellen. Investeren in beleidsvoerend vermogen is investeren in sterke scholen, in sterk onderwijs. Bovendien is de klas van de toekomst een digitale klas. Elke leerkracht moet in de toekomst een ICT-leerkracht zijn. We moeten hierin verder investeren en ervoor zorgen dat elke leerling maar ook elke leerkracht mee is in dit verhaal”, besluiten beide CD&V-parlementsleden.
De volledig lijst aanbevelingen is hier te lezen.