Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits lanceert ‘Operatie Tarra’
24-03-2015
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft vandaag ‘Operatie Tarra’ gelanceerd, van bruto naar netto : onderwijzend personeel ruimte geven voor kerntaken. Dat gebeurde tijdens de officiële kick off bijeenkomst rond planlast of irriterende regeldruk. Directies, leerkrachten, netten en koepels, pedagogische begeleidingsdiensten, inspectie en sociale partners worden aangespoord om voorstellen te doen om de irriterende regeldruk in onderwijs te verminderen. Een eerste reeks resultaten wordt voor de zomer aan minister Crevits overgemaakt. Vanaf vandaag is er ook de website www.operatietarra.be. Voorstellen om planlast te verminderen kunnen voortaan ook gemeld worden via planlast@ond.vlaanderen.be.
Uitgangspunt voor ‘Operatie Tarra’ is het onderzoek ‘Kom op tegen planlast’ van 2013. Daaruit bleek onder meer dat planlast het gevolg is van beslissingen op alle bestuursniveaus. Het is van cruciaal belang dat alle onderwijspartners samen duidelijke engagementen opnemen om op elk bestuursniveau de planlast te herleiden tot redelijke en zinvolle proporties inherent aan planmatig en professioneel school maken.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vraagt aan directeurs, leraren, secretariaten, middenkaders, schoolbesturen uit het gewoon en uit het buitengewoon basis- en secundair onderwijs, maar ook aan pedagogische begeleidingsdiensten, koepels, onderwijsinspectie en vakorganisaties welke oplossingen zij zelf zien voor de dingen die de ervaring van planlast veroorzaken. Het Departement Onderwijs en Vorming staat in voor de praktische organisatie van dit onderzoek. Aan de hand van focusgroepen zullen voorstellen en oplossingen worden verzameld. Minister Crevits verwacht voor de zomer een eerste reeks voorstellen.
Vier thema’s
Tijdens het startmoment ligt de focus op 4 thema’s :
De invulling van het curriculum (eindtermen, vakoverschrijdende eindtermen, leerplannen, leerlijnen, lesvoorbereidingen);
Rechten en plichten van leerlingen en ouders (leerlingvolgsysteem, attestering en beroepen, inschrijvingsrecht);
De school als organisatie: o.a. het voeren van een personeelsbeleid (aanwerving, inzetbaarheid, rechtspositie, professionalisering, …);
Interne en externe kwaliteitszorg met aandacht voor de niet-onderwijsgebonden regelgeving .
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Operatie Tarra moet ervoor zorgen dat leerkrachten meer ruimte krijgen voor hun kerntaken zoals het les geven en de begeleiding van jongeren. Samen met de hele onderwijswereld nemen we het engagement om de planlast of irriterende regeldruk te verminderen. Voor de zomer worden de eerste voorstellen voorgelegd.”
Ook de onderwijsinspectie zal vanaf volgend schooljaar initiatieven nemen in het kader van Operatie Tarra met als doel de papierberg te verkleinen.
Website en emailadres
Vanaf vandaag is de website www.operatietarra.be online. De website bundelt informatie rond het wegwerken van irriterende regeldruk. Iedereen die dat wil kan via de ideeënbus zelf voorstellen formuleren. Er is ook een emailadres waar voorstellen om planlast te verminderen kunnen gemeld worden : planlast@ond.vlaanderen.be.
Maatregelen
De voorbije maanden zijn er al verschillende maatregelen genomen om de planlast te verminderen.
Elektronisch salarisbriefje en pensioendossiers
Vanaf 1 september 2015 verdwijnt het papieren loonbriefje en wordt de elektronische loonbrief de norm. Vandaag hebben al ruim 45.000 personeelsleden ingetekend voor deze elektronische loonbrief. AgoDi schat dat vrij snel meer dan 120.000 personeelsleden of bijna 70 procent van het personeelsbestand de elektronische loonbrief zal ontvangen.
De historische gegevens van het onderwijspersoneel zijn gedigitaliseerd. Al 155.000 van de ongeveer 180.000 dossiers zijn digitaal aan de pensioendienst voor de overheidssector bezorgd. De resterende dossiers worden dit jaar afgewerkt. Onderwijs maakt zo werk van een klantvriendelijke en duurzame dienstverlening en maximale efficiëntie.
Geen doktersbriefje vòòr en na vakantie
De verplichting voor leerplichtige leerlingen van basisonderwijs en voor alle leerlingen secundair onderwijs om een afwezigheid om medische redenen in de week voor en de week na een schoolvakantie steeds te staven met een doktersattest, wordt opgeheven vanaf 1 september 2015. Dit betekent dat een attest van de ouders volstaat. Die verplichting is in het verleden ingevoerd als een maatregel tegen het zogenaamde luxeverzuim. Dit zal nu aangepakt worden binnen het kader van een ruimer en geïntegreerd plan rond 'spijbelen, leerrecht en vroegtijdig schoolverlaten'.
Geen waarschuwingsbrieven meer
Vorig jaar werden er in maart 11.000 waarschuwingsbrieven verstuurd naar ouders om hen mee te delen dat hun kind het vorige schooljaar onregelmatig aanwezig was. De brief waarschuwt de ouders dat als dit 2 jaar na elkaar gebeurt, ze hun recht op een schooltoelage kunnen verliezen. Die brieven worden niet meer verstuurd omdat ze hun doel te vaak misten. Wanneer er effectief een terugvordering dient te gebeuren, wordt er uiteraard wel een brief gezonden naar de ouders. Sensibiliseren en informeren van ouders is van groot belang.
Kwaliteitszorg in het hoger onderwijs
Een wijziging aan de Codex Hoger Onderwijs moet zorgen voor de overgang naar een meer geïntegreerd systeem voor externe kwaliteitszorg in het hoger onderwijs, om de autonomie van de instellingen fundamenteel te versterken. Daarom wordt in dit systeem gekozen voor een instellingsaccreditatie. In een dergelijk stelsel worden de opleidingen van een geaccrediteerde instelling niet bijkomend extern beoordeeld en geaccrediteerd. De combinatie van een instellingsreview met een opleidingsbeoordeling bleek een zware werkbelasting.
De nieuwe applicatie voor het elektronisch indienen van subsidiedossiers individueel vervoer
Leerlingen van het buitengewoon onderwijs die om één of andere reden geen gebruik maken van collectief vervoer, kunnen recht hebben op individueel vervoer. Een nieuwe applicatie maakt het voor scholen voor buitengewoon onderwijs mogelijk om efficiënter te werken. Heel wat gegevens (een lijst van alle rechthebbende leerlingen met toelatingsnummer, de startdata, de vervoersfrequenties en de afstanden) worden nu automatisch overgenomen uit de webapplicatie. Dat bespaart scholen heel wat opzoek- en overschrijfwerk. Leerlingen waarvoor al een subsidie werd aangevraagd, verdwijnen nadien ook automatisch uit deze lijst.
Recht op verminderd inschrijvingsgeld deeltijds kunstonderwijs hoeft niet meer gestaafd met een attest van het kinderbijslagfond18- tot 24 jarigen van het deeltijds kunstonderwijs hebben voortaan recht op het verminderde tarief. Studenten hoeven geen attest meer voor te leggen van het Kinderbijslagfonds. Dat betekent minder administratieve planlast voor de secretariaten van de scholen.
Toelating voor Geïntegreerd onderwijs (GON) kan via een gemotiveerd verslag In het kader van de verslaggeving van CLB’s voor toelating tot GON is er een administratieve planlastvermindering doorgevoerd. Waar GON leerlingen tot hiertoe over een inschrijvingsverslag moesten beschikken, bestaande uit een attest en een protocol ter verantwoording en daarnaast ook nog over een integratieplan, zullen ze in de toekomst alleen nog een gemotiveerd verslag moeten hebben. Het sjabloon daarvoor werd netoverschrijdend ontwikkeld door de CLB-sector zelf in overleg met de onderwijsverstrekkers en met de overheid (departement, Agodi, M-inspectie).
Vereenvoudiging verslagen specifieke behoeften in het gewoon onderwijs en verslagen toegang tot het buitengewoon onderwijsEr is vastgelegd welke verslagen er nodig zijn zodat leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften les kunnen volgen in het gewoon onderwijs en welke verslagen er nodig zijn voor de toegang tot het buitengewoon onderwijs. De beslissing past in het kader van het M-decreet. Het attest, het protocol ter verantwoording en het integratieplan voor leerlingen die toegelaten worden tot het geïntegreerd onderwijs werd in één document geïntegreerd.
Vereenvoudiging procedure vestigingsplaatsen (onderwijsdecreet 25).
Bij de ingebruikname van een nieuwe vestigingsplaats zal een school enkel een melding moeten doen en niet langer een hele reeks documenten moeten invullen. De melding houdt in dat alles in orde is en dat infrastructuur voldoet aan geldende voorschriften : hygiëne, veiligheid, bewoonbaarheid. Inspectie vooraf is niet meer nodig. De controle volgt uiteraard, maar bij de gewone doorlichting van de school.
Afschaffing van de bijzondere consulten (onderwijsdecreet 25).
Tijdens een bijzonder consult (medisch onderzoek) onderzoekt het CLB leerlingen uit het buitengewoon onderwijs vóór ze instappen in het buitengewoon onderwijs of onmiddellijk daarna. Die bijzondere consulten worden vanaf het schooljaar 2015-2016 opgeheven. Die medische onderzoeken kwamen bovenop de andere medische onderzoeken. Als extra medisch onderzoek nodig is, dan kan dat altijd uitgevoerd worden.
Registratie van overdracht van niet aangewende personeelsmiddelen of leraarsuren (Onderwijsdecreet 25)
Onder bepaalde voorwaarden kunnen Centra voor Basiseducatie en Centra voor Volwassenenonderwijs niet-aangewende personeelsmiddelen of leraarsuren overdragen naar het daaropvolgende schooljaar of naar een ander centrum. Die overdrachten moeten bij de administratie geregistreerd worden. Met de elektronische databank DAVINCI kan de registratie eenvoudiger en sneller verlopen. Hierdoor kan de deadline verlaat worden. Een verschuiving van de deadline laat centra toe om gebruik te maken van opportuniteiten die zich nog in de mei maand voordoen.