Vlaams minister-president Kris Peeters: zending Turkije
16-10-2012
Van 17 tot 20 oktober 2012 onderneemt Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd minister voor Buitenlands Beleid en Economie, een economische zending naar Turkije. Op 18 oktober neemt hij deel aan het programma van de economische zending o.l.v. Prins Filip in Ankara. Op 19 en 20 oktober leidt de minister-president een Vlaamse economische zending naar Izmir.
Tijdens deze zending staan verschillende hoogstaande politieke contacten op het programma in Ankara en Izmir. Zo zijn er ontmoetingen gepland met o.a. de president van Turkije, de premier, de vicepremier, verschillende ministers (Economie, Cultuur en Toerisme), en de staatssecretaris voor Energie. Daarnaast wordt gestreefd naar het verstevigen van de economische relaties en het uitbreiden van commerciële contacten.
Tijdens de zending zal minister-president Peeters ondermeer een bezoek brengen aan Kavaklidere, de belangrijkste wijnproducent in Turkije, die Antwerpen koos als distributiecentrum voor West-Europa, en aan Deceuninck, wereldspeler in het ontwerp en de productie van energie-efficiënte PVC-systemen voor de bouwindustire. Deceuninck is een succesvol Vlaams bedrijf in Turkije, met onder meer twee lokale productiesites, en een lokale omzet van meer dan EUR 100 miljoen.
Behalve de politieke contacten, is er voor de Vlaamse bedrijven een zeer interessant en uitgebalanceerd programma uitgewerkt, met meerdere B2B’s, high level contacten, en enkele seminaries, met bijzondere aandacht voor de haven- en logistieke sector in Izmir.
Andere belangrijke afspraken betreffen:
- Openingsspeech door minister-president Peeters op het Bouw en Infrastructuur Seminarie, Ankara, in aanwezigheid van Prins Filip en de Turkse minister van economie.
Tijdens dit seminarie worden Turkse contractanten voorgesteld aan Belgische bouwondernemingen. Het doel is bekendheid te geven aan de Belgisch-Turkse expertise op vlak van bouw en infrastructuur, en op lange termijn samenwerkingsverbanden op te zetten.
Openingsspeech door minister-president Peeters bij de opening van de tentoonstelling over cartografen Mercator en Piri Reis (Ankara), in aanwezigheid van Prinses Mathilde. Dit evenement wil de academische banden promoten tussen Belgische en Turkse academici en instellingen (universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea) in het domein van de historische cartografie en navigatietechnieken. In 2012 wordt in Vlaanderen het Mercator-jaar gevierd. 2013 is door de Unesco uitgeroepen tot Piri-Reisjaar.
Powerlunch “Ports of Izmir and Ports of Flanders” (Izmir), in aanwezigheid van de adjunct-staatssecretaris voor Maritieme Zaken, de directeur-generaal Maritieme Handel, burgemeester van Izmir, de Turkse en Vlaamse havenautoriteiten, en bedrijven uit de haven- en logistieke sector.
Openingsspeech door minister-president Peeters op het seminarie “International cooperation in higher education: an engine for growth”, Universiteit Yasar (Izmir), in aanwezigheid van uitgebreide Vlaamse en Turkse academische delegaties. De focus ligt op academische diplomatie, aandacht voor samenwerking tussen Vlaamse en Turkse universiteiten, en hoe deze internationale samenwerking economische groei kan stimuleren.
Bezoek aan Esbas Industrial Park in Izmir, het belangrijkste high tech industriepark van Turkije. Esbas is de grootste ‘free zone’ van Turkije. Er gelden gunstige (fiscale) voorwaarden voor industriële en commerciële activiteit. Het betreft een uitgestrekt en modern industriepark vlakbij de stad en de haven van Izmir. Esbas telt vestigingen van tientallen internationale bedrijven (bv. Volvo, Samsung en Lockheed) en vertegenwoordigt een jaarlijks handelsvolume van ongeveer 4 miljard USD. Belangrijke sectoren zijn lucht- en ruimtevaart, auto-industrie en de productie van farmaceutica en medische apparatuur.
Ontbijtseminarie met Vlaamse ondernemers die succesvol hebben geïnvesteerd in de regio Izmir. Openingsspeech door minister-president Peeters en aanwezigheid van de delegatie van bedrijfsleiders.
De bilaterale handel tussen Vlaanderen en Turkije is op 10 jaar tijd bijna verdrievoudigd, en Vlaanderen staat in voor 88% van de Belgische export naar Turkije. Turkije was in 2011 de 13e exportbestemming van Vlaanderen. De voornaamste Vlaamse exportproducten naar Turkije zijn kunststoffen, ijzer en staal, machines, auto’s en farmaceutica. Vlaanderen kent ook een zeer grote import uit Turkije, die de afgelopen 10 jaar eveneens toenam met een factor 3, voornamelijk auto’s, machines, kleding en ijzer en staal.