Vlaams minister Crevits maakt Blue-bike rit van 1 euro mogelijk
21-08-2013
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits kent een subsidie toe van 100.000 euro aan het Blue-bike project. Blue-bike plaatst deelfietsen aan stations en stelt die fietsen ter beschikking aan de gebruikers van het openbaar vervoer. Zij kunnen hun voor- of natraject met de blauwe fiets afleggen. Het is het derde jaar op rij dat minister Crevits dit duurzaam deelfietsproject steunt. Met deze steun wil Blue-bike het systeem van de derdebetaler bij steden en gemeenten promoten.
Eind 2010 werd Blue-mobility NV opgericht. Een initiatief van de NMBS-Holding samen met FietsenWerk, de koepelorganisatie achter de fietspunten aan de stations. Een half jaar later maakte het grote publiek kennis met de intussen bekende Blue-bike fietsen. Op dit moment zijn er 41 verhuurpunten, 3400 abonnees en worden er elke maand een kleine 3000 ritten afgelegd.
Blue-Bike wint aan bekendheid en steden zoals Deinze en Dendermonde sloten als eersten een systeem van derdebetaler af, waarbij de gemeenten de kosten voor de gebruiker voor de huur van een deelfiets op zich nemen. De stad Deinze stelde na een half jaar vast dat naast de exponentiële groei van het aantal gebruikers, 1 op 5 de auto thuis laat en de deelfiets ook wordt gebruikt voor de dagelijkse woon-werkverplaatsing. De derdebetalersregeling zorgt duidelijk voor een stimulans om de wagen thuis te laten.
Voor de verdere uitbouw en de promotie van de derdebetalersregeling krijgt Blue-bike 100.000 euro steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Indien één van de Blue-bike steden ervoor kiest om mee in te stappen in een derdebetalersregeling komt de Vlaamse overheid mee tussen in de huurprijs. Concreet : als de stad of de gemeente tussenbeide komt voor minstens 1 euro legt de Vlaamse overheid 1 euro bij. De eindgebruiker betaalt zelf hoogstens 1 euro per rit.
Het is vooral de eindgebruiker die voordeel haalt uit het systeem. Ook wordt bekeken hoe door een samenwerking met De Lijn, Blue-bike verder uitgerold kan worden naar andere mobiliteitsknooppunten dan de treinstations.
Vlaams minister Crevits : “De combinatie trein-fiets of bus-fiets is een volwaardig alternatief voor een hele reeks autoverplaatsingen, zeker op een grotere afstand. Blue-Bike raakt meer en meer ingeburgerd in het straatbeeld van de steden in Vlaanderen. De weggebruiker wordt gestimuleerd om voor de korte afstanden naar het werk of naar school de fiets te nemen. Vlaanderen steunt dit project omdat het bijdraagt tot een duurzamer mobiliteit.”