ViA reportage
31-03-2010
Vlaanderen in Actie (ViA) is een ambitieus project van de Vlaamse regering dat Vlaanderen tegen 2020 naar de top 5 van de Europese regio’s wil leiden.
Kris Peeters (Vlaams minister-president): “Onze toekomst vrijwaren”
Het doel van ViA is onze toekomst vrijwaren. We maken met ViA de samenleving klaar voor de grote uitdagingen die op ons afkomen: o.a. de vergrijzing op de arbeidsmarkt en van de bevolking, de internationale concurrentie met de verder opkomst van China en India en het vraagstuk van klimaat en energie. Dit kan enkel als we van Vlaanderen een duurzame topregio maken in Europa, zowel economisch, ecologisch als sociaal.
Concreet moeten we tegen het einde van de Vlaamse legislatuur substantiële stappen vooruit gezet hebben in de richting van de 20 doelstellingen voor 2020 die we met het brede verenigingsleven en de sociale partners hebben afgesproken. Als we vandaag stellen dat de kinderarmoede (nu bijna 8%) moet halveren in 2020 dan zouden we een flink stuk van die weg moeten afgelegd hebben in 2014. En dit geldt voor alle doelstellingen van het Pact2020.
Een belangrijk element van ViA is de bouw van een slim elektriciteitsnetwerk. Het klink misschien niet sexy, maar het is van enorm belang. Het elektriciteitsnet moet aangepast worden aan tweerichtingsverkeer. Vlaanderen kan dankzij ons proactief beleid en met de kennis en bedrijven die hieraan werken, een trendsetter zijn in Europa. Het hoeft geen verdere uitleg dat deze slimme netwerken hele nieuwe diensten en producten mogelijk maken.
Koen Van den Heuvel (Vlaams Parlementslid): “We hebben een sterke economie nodig die welvaart creëert”
Om ViA te verwezenlijken zal gemorrel in de marge niet volstaan, maar dient onze economie getransformeerd te worden tot een duurzame, competitieve en innovatieve kenniseconomie.
We gaan deze uitdaging aan omdat we een sterke economie nodig hebben die welvaart creëert, ruimte laat voor solidariteit en sociaal beleid, en opgewassen is tegen uitdagingen zoals de vergrijzing en de klimaatverandering. Zo moeten we erover waken dat er een voldoende instroom van gekwalificeerde jongeren naar de arbeidsmarkt is. Er bestaan immers structurele tekorten, aan ingenieurs bijvoorbeeld. Mits een omvattend actieplan Wetenschap & Techniek, moet er tegen 2014 echter een flink hogere instroom in de W&T-richtingen mogelijk zijn! (Lees ook het opiniestuk van Koen Van den Heuvel hierover).
Ook moet Vlaanderen zijn troeven optimaal uitspelen. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat België na Duitsland de 2 grootste exporteur van medicijnen is en er in geen enkel land ter wereld per capita meer medicijnen worden ontwikkeld, hoeft het geen betoog dat wij over heel wat medische expertise beschikken.De sterke biomedische- en farmasector levert trouwens niet alleen economische, maar ook maatschappelijke winst. In het kader van ViA werd daarom het Centrum voor Medische Innovatie opgericht, wat ervoor moet zorgen dat beloftevolle resultaten uit het lab sneller concrete toepassingen kunnen krijgen voor de patiënt.