Vervanging parkeerkaart personen met handicap kan vlotter
27-02-2012
Op vraag van volksvertegenwoordiger Sonja Becq (CD&V) zullen gemeentebesturen beter geïnformeerd worden over de procedure van de vervanging van parkeerkaarten voor personen met een handicap. Parkeerkaarten die voor 2005 werden afgeleverd zijn slechts tien jaar geldig. Deze kaarten worden niet automatisch vernieuwd, noch worden de mensen automatisch verwittigd van het feit dat hun parkeerkaart op het punt staat te vervallen.
Parkeerkaarten van voor 2005 moeten zes maanden voor het verstrijken van de datum worden vernieuwd. Hiervoor moet een aanvraag gebeuren op het gemeentehuis. Verschillende documenten moet worden ingevuld door de aanvrager en de huisarts. Na ongeveer drie maanden wordt eventueel een nieuwe kaart toegekend. De betrokkene krijgt een document toegestuurd dat moet worden ondertekend en vergezeld van een foto moet worden terugbezorgd. Het kan tot vier maanden voor de nieuwe parkeerkaart wordt afgeleverd. Gevolg is dat wie zijn kaart wat laat aanvroeg, zonder parkeerkaart komt te zitten. Voor rolstoelgebruikers is dit een serieuze handicap vermits zij een bredere parkeerplaats nodig hebben.
Staatssecretaris Courard zal nu op vraag van Sonja Becq de procedure versnellen. Waar mogelijk zal gebruik gemaakt worden van het rijksregister, ook voor de pasfoto. Zo kan de wachttijd voor een nieuwe kaart worden ingekort. Ook voor de evaluatie van de handicap worden inspanningen geleverd om de termijn in te korten.
Als de parkeerkaart niet tijdig kan worden vervangen, kan men op eenvoudige aanvraag via de gemeente een attest verkrijgen waarmee de geldigheidsduur van de vervallen parkeerkaart voor een beperkte periode wordt verlengd. De gemeentebesturen zullen hierover geïnformeerd worden.
Sonja Becq: “Ik ben tevreden dat er werk wordt gemaakt van meer automatisering om de wachttijd en het terugsturen van de documenten te verkorten. Maar er zijn nog oplossingen: voor mensen met een permanente handicap is een bijkomend onderzoek eigenlijk niet nodig. Zij zouden de hele procedure niet meer moeten doorlopen. Dat is kostenbesparend én zorgt voor tijdswinst.”