Versnippering bij beheer onbevaarbare waterlopen wordt aangepakt
21-06-2013
Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde de Vlaamse Regering vandaag een voorontwerp van decreet goed om de wet op de Onbevaarbare Waterlopen aan te passen. Dit is een eerste stap om met de verschillende waterbeheerders de versnippering op te lossen en gezamenlijk te streven naar een efficiënt waterbeheer.
In uitvoering van het Witboek Interne Staatshervorming (2011) werken de Vlaamse Milieumaatschappij, de gemeentes, provincies en polders en wateringen aan concrete voorstellen om onbevaarbare waterlopen doeltreffender te beheren. Dat gaat gepaard met administratieve vereenvoudiging en met de afschaffing van een aantal overbodige openbare onderzoeken. Dit vermindert de werklast voor de gemeenten.
Efficiënter waterbeheer
De wijziging aan de wet Onbevaarbare Waterlopen maakt het in de praktijk mogelijk dat de onbevaarbare waterlopen worden heringeschaald (in de huidige situatie is er sprake van categorie 1, 2 en 3) en dat anomalieën op het terrein worden weggewerkt. Zo zullen waterlopen na akkoord van de huidige en de toekomstige waterbeheerder, hetzij de gemeente, provincie, de Vlaamse Milieumaatschappij of anderen, in een hogere of lagere categorie worden ingedeeld. In veel stroomgebieden zal in de praktijk het aantal waterbeheerders drastisch verminderen.
Vlaams minister Joke Schauvliege: "De herklassering van de onbevaarbare waterlopen kan bijdragen tot een efficiënter waterbeheer waarbij de veiligheid wordt verhoogd en de kwaliteitsdoelstellingen van de kaderrichtlijn Water worden gerealiseerd. Naast efficiëntieverhoging en vereenvoudiging zullen ook de deskundigheid en ervaring, en de betrokkenheid van de lokale actoren beter op elkaar afgestemd worden.”
Na deze eerste principiële goedkeuring gaat het voorontwerp van decreet voor advies naar de SERV en de Minaraad.