Vernieuwde samenwerking tussen Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap
07-02-2014
Op voorstel van Vlaams minister-president Kris Peeters heeft de Vlaamse regering vandaag zijn goedkeuring gegeven aan het werkprogramma 2013-2015 met de Duitstalige gemeenschap. Dit werkprogramma geeft uitvoering aan het samenwerkingsakkoord van Vlaanderen met de Duitstalige gemeenschap. Er wordt samengewerkt in onder meer onderwijs, cultuur, media, werkgelegenheid en gezondheidszorg.
Sinds 2001 is er een samenwerkingsakkoord tussen de Duitstalige Gemeenschap en Vlaanderen; dit samenwerkingsakkoord werd voorafgegaan door een samenwerkingsprogramma dat in 1985 werd afgesloten. Het samenwerkingsakkoord wordt geoperationaliseerd met meerjarige werkprogramma’s, waar concrete afspraken gemaakt worden hoe Vlaanderen en de Duitstalige gemeenschap zullen samenwerken.
De samenwerking kan worden opgedeeld in twee soorten activiteiten. Er is permanente samenwerking zoals uitwisseling van (beleids)info, en er zijn de meer projectmatige initiatieven zoals beurzen, workshops of (socio-culturele) optredens.
De samenwerking spitste zich traditioneel toe op onderwijs, cultuur, sport en toerisme, maar er wordt de jongste jaren ook binnen de domeinen arbeid en tewerkstelling, welzijn en gezondheid intensiever samengewerkt tussen Vlaanderen en de Duitstalige Gemeenschap.
In het werkprogramma 2013-2015 zal op volgende domeinen samengewerkt worden:
Onderwijs en vorming: onder meer uitwisselingen van scholieren, studenten en leerkrachten.
Cultuur: onder meer Vlaamse deelname aan de bekendste manifestaties in de Duitstalige Gemeenschap, zoals daar zijn het Ostbelgienfestival, het Internationale Theaterfestival in Sankt-Vith, het Straattheaterfestival Eupen, de Muziekmarathon in Eupen.
Media: onder meer contacten in de audiovisuele sector
Toerisme: onder meer gemeenschappelijke normen voorzien bij de erkenning en de classificering (labeling) van verblijven en bedrijven die logies aanbieden
Sport: onder meer uitwisseling tussen atleten, sportclubs en trainers via cursussen, stages en sportkampen
Jeugdwerk: onder meer uitwissling van deskundigen, ambtenaren en jeugdwerkers
Werkgelegenheid: onder meer de samenwerking en expertise-uitwissling met het Arbeitsamt en de VDAB verderzetten
Welzijns- en gezondheidszorg: ondermeer het uitwisselen van informatie, documentatie en expertise.