We kennen het allemaal: je smartphone geeft na een half jaar de geest, je espressotoestel begint na een jaar tegen te spartelen of je wasmachines valt – uiteraard – net na de garantieperiode in panne. Wie bovenstaande zaken wil laten herstellen, betaalt het normale BTW-tarief van 21%.
“Iedereen wordt met deze situaties geconfronteerd en toch kopen we vaak een nieuw product. Dat komt onder meer door de hoge kostprijs van een herstelling”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. Ze pleit middels een resolutie in het federaal parlement voor een algemeen verlaagd BTW-tarief voor herstellingen, namelijk 6%.
Reeds geruime tijd wordt de vraag gesteld om een algemeen verlaagd BTW-tarief te voorzien voor herstellingen. Zo’n verlaagd BTW-tarief bestaat al, maar enkel voor de herstellingen van fietsen, schoeisel, lederwaren en kledij. Een studie van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft uitgewezen dat de afgelopen vijf jaar bij vier op de tien winkels die computers en elektro verkopen het aantal herstellingen drastisch afnam. De studie toonde tevens aan dat heel wat consumenten meteen een nieuw product aankopen wanneer hun oude product een defect vertoont.
“Dit illustreert hoe onze samenleving evolueert naar een wegwerpmaatschappij. Dat is jammer, want ook de ecologische kost is groot. Met een verlaagd BTW-tarief voor herstellingen zou de consument wellicht sneller geneigd zijn om zijn of haar toestel te laten maken in plaats van het weg te gooien”, vindt Dierick. Ze wijst tevens op het belang van een circulaire economie, waar herstellingen een deel van uitmaken.
Op dit moment is een algemeen verlaagd BTW-tarief voor herstellingen niet mogelijk omwille van Europese regelgeving. Dierick dient daarom een resolutie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in waarin ze de federale regering verzoekt om deze problematiek aan te kaarten op Europees niveau.