Verkiezingskoorts begint blijkbaar te stijgen in de Rand
28-02-2012
De afgelopen dagen werd in de media bericht over Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel, die – volgens hun partijvoorzitter – Franstalige oproepingsbrieven voor de gemeenteraadsverkiezingen zullen versturen. Zij beweren daartoe over een wettelijke basis te beschikken op grond van een antwoord van de Minister van Binnenlandse Zaken enkele weken geleden op een parlementaire vraag van een FDF-Kamerlid.
Servais Verherstraeten (CD&V), Staatssecretaris voor Staatshervorming en dus uitvoerder van het communautair akkoord, verbaast zich over de commotie:
Bij nadere lectuur verschaft het antwoord van de Minister van Binnenlandse Zaken geen enkel gezagsargument voor het versturen van Franstalige oproepingsbrieven, zoals zij zelf ook uitgebreid heeft gecommuniceerd.
De federale taalwetgeving is niet gewijzigd.
De Vlaamse regering blijft de bestaande omzendbrieven toepassen. De Raad van State was en is daarover duidelijk.
De Vlaamse regering is in Vlaanderen bevoegd voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen.
Servais Verherstraeten (CD&V), Staatssecretaris voor Staatshervorming, reageert dus lauwtjes op het mediatieke opbod van de jongste dagen: "Ik krijg de indruk dat de verkiezingskoorts in de aanloop naar 14 oktober begint te stijgen. De 8 partijen hebben precies een akkoord gesloten om lang aanslepende tegenstellingen in de Vlaamse rand rond Brussel te verzoenen en om het wederzijdse vertrouwen te herstellen".
De commotie maakt op hem een onnatuurlijke indruk. Verherstraeten: "Blijkbaar komt een oplossing voor de communautaire problemen niet alle partijen goed uit. Wat mij betreft: binnen enkele weken leggen we de teksten rond de splitsing van het kiesarrondissement-BHV neer in de Kamer en voor de zomer wordt de splitsing gestemd. De rest beschouw ik als achterhoedegevechten."