Verenigd Koninkrijk in de EU? Absoluut. Maar zonder te raken aan onze kernwaarden.
17-02-2016
Thema's: Europa, Buitenlands beleid
De nieuwe deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU domineert de agenda van de Europese Top deze week. Een akkoord komt er bijna zeker. Maar een 'walk in the park' wordt het heel zeker niet. Voor CD&V is de lijn duidelijk: de toekomst van het Verenigd Koninkrijk ligt binnen de EU. Tegelijk moeten we tot elke prijs de kern van de Europese constructie beschermen.
Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) coördineert het Brexit-debat namens CD&V: "Uiteraard wil CD&V de Britten erbij houden. We mogen niet vergeten dat ons land jaarlijks voor 30 miljard euro exporteert naar het VK. Hun aandeel in de economische slagkracht van de Unie is substantieel. En dan spreken we nog niet over de Britse bijdrage aan het diplomatieke en militaire potentieel van de EU. Toch mag deze positie geen vrijbrief zijn om de Europese constructie te ondermijnen."
De struikelblokken zijn bekend: het beperken van de sociale rechten van EU-migranten en de verhouding tussen landen binnen en buiten de eurozone blijken de hardste noten om te kraken. Maar ook over de uiteindelijke vorm van het akkoord bestaat nog geen duidelijkheid.
"Voor CD&V is een verdragswijziging nu in elk geval niet aan de orde," stelt Vandenkendelaere. "Belangrijk is dat naar een akkoord gewerkt wordt waarmee we de Britten aan boord houden. Daarna moeten we ons terug focussen op de meerwaarde van de Unie. Wij willen een efficiënt Europa dat oplossingen biedt. De nadruk op meer competitiviteit die ook in de deal verwerkt is, kan daartoe bijdragen. Maar tegelijk moeten de principes op basis waarvan we Europa sterker kunnen maken, gevrijwaard blijven: de mogelijkheid om de economische en monetaire unie te verdiepen, de nadruk op de toegevoegde waarde van het Europees niveau en vooral, de principes van vrij verkeer en non-discriminatie."
"Een Europa naar Brits model is een sprong in het verleden. Onze toekomst ligt in een sterkere, federale EU bij voorkeur mét de Britten erbij," besluit Vandenkendelaere.