CD&V Kamerleden Nahima Lanjri en Els Van Hoof werken al langer degelijke voorstellen uit om de combinatie arbeid, gezin en zorg beter mogelijk te maken. Open VLD lanceert vandaag haar groeipakket, maar eerder stond de partij echter weigerachtig tegen de voorliggende CD&V voorstellen die tot meer levenskwaliteit moeten leiden.” De voorstellen van de CD&V-politica's bieden meer mogelijkheden om werk, gezin en zorg te combineren. We lichten enkele van hun voorstellen nog even toe.
De CD&V-politica’s willen het geboorteverlof uitbreiden van tien naar vijftien dagen. “Zo kunnen vaders en meemoeders maximaal aanwezig zijn bij de pasgeborene”, klinkt het bij Nahima Lanjri. Vaders en meemoeders hebben vandaag recht op tien dagen geboorteverlof dat vrijwillig kan worden opgenomen binnen vier maanden na de geboorte. De eerste drie dagen blijft het loon behouden, de overige twaalf dagen wordt een vervangingsinkomen (ten laste van het RIZIV) aangevraagd.
Nahima Lanjri en Els Van Hoof: “Een geboorte en het zorgen voor je kinderen brengt heel wat veranderingen teweeg. Wij willen de combinatie van arbeid, gezin en zorg verbeteren omdat dit bijdraagt tot meer levenskwaliteit. Een gezin vandaag is anders dan een gezin gisteren, ook het geboorteverlof moet mee veranderen.”
Het opnemen van geboorteverlof voor vader en meeouder standaard maken. “Er is nog een substantieel deel van de vaders of meeouders die dit recht niet gebruiken uit schrik voor mogelijke negatieve reacties op het werk of door de werkgever. Vaak wordt dan verwezen naar de angst om hun job of promotiekansen te verliezen”, aldus Van Hoof. “Om ervoor te zorgen dat vaders en meeouders de zorgtaken in het gezin gelijkwaardig te verdelen, moet het geboorteverlof net zoals de moederschapsrust verplicht worden. Op die manier zal ook de druk op de werknemers verdwijnen om hun verlof niet op te nemen”, voegt Van Hoof toe.
Vaderschap moet worden erkend als discriminatiegrond. Op dit moment is moederschap al erkend als grond van discriminatie, waardoor ze ook klacht kunnen indienen als ze gediscrimineerd worden omwille van hun moederschap. Voor vaderschap is dat echter niet het geval. “Ook deze vorm van genderdiscriminatie, waar heel wat vaders het slachtoffer van zijn, willen wij bestrijden”, zegt Els Van Hoof.
De geboorte van een meerling is voor een koppel een (nog) ingrijpende(re) gebeurtenis, onder meer door de medische nazorg en de zorg voor twee of meer kinderen. De huidige regelgeving kent het recht op geboorteverlof toe op basis van een geboorte maar houdt momenteel nog geen rekening met het aantal pasgeborenen. Hier willen de CD&V-politica’s verandering in brengen. “Daarom voorzien wij in de toekenning van tien extra dagen geboorteverlof aan de vader of meemoeder van een meerling. Het geboorteverlof bedraagt dan in totaal 20 dagen”, zegt Els Van Hoof. “De tien extra dagen bieden een antwoord op de medische nazorg en de zorg voor meerdere baby’s”. Het vergoedingssysteem wordt proportioneel aangepast, de eerste zes dagen blijft het loon behouden, de overige veertien dagen wordt een vervangingsinkomen uitgekeerd.
De CD&V-parlementsleden dienden eerder wetsvoorstellen in die het makkelijker moet maken om werk en zorg te combineren met het gezinsleven. “Het opnemen van het geboorteverlof is voor ons belangrijk. Vaders en meemoeders moeten zoveel als mogelijk worden aangespoord betrokken te zijn bij de zorg voor hun kinderen. Die betrokkenheid versterkt tevens de gelijkheid binnen het koppel en de arbeidsmarktpositie van de moeders. De rol van vaders en meemoeders in de opvoeding van kinderen en de verdeling van de gezinstaken is van belang voor het kind”, aldus de CD&V-politica’s.