Veli Yüksel pleit voor streefcijfers voor allochtonen binnen federale overheid
19-02-2015
4,37% van de werknemers van de Belgische Spoorwegen heeft een niet-Belgische of allochtone achtergrond. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel aan de minister van Mobiliteit. Het percentage omvat de werknemers die niet beschikken over de Belgische nationaliteit of in een ander land dan België werden geboren. Yüksel grijpt de cijfers aan om te pleiten voor streefcijfers binnen de federale overheidsbedrijven en overheidsdiensten.
De Belgische spoorwegen omvatten drie overheidsbedrijven: NMBS, Infrabel en HR Rail, dat verantwoordelijk is voor de selectie en rekrutering binnen beide spoorentiteiten. Deze organisaties hebben respectievelijk 863, 635 en 28 personen met een niet-Belgische of allochtone achtergrond in dienst. Samen met de 25 medewerkers van de externe organisaties, geeft dat een totaal van 1.551 mensen op 35.483 werknemers, of 4,37%.
‘Er is veel diversiteit in ons land. Die 4,37% is laag als we kijken naar de bevolkingssamenstelling. Zo heeft bijvoorbeeld ongeveer 10% van de bevolking een andere nationaliteit dan de Belgische. De werkvloer is best een weerspiegeling van de maatschappij. Daarbij moeten federale overheidsbedrijven het voortouw nemen en het goede voorbeeld geven. Met name de NMBS moet dus zeker nog een tandje bijsteken, omdat het een van de belangrijkste overheidsbedrijven is.’
Bij de NMBS alleen heeft 4,08% van de werknemers (863 op 21.169) een niet-Belgische achtergrond. Velen daarvan zijn afkomstig uit een van de EU-landen, maar er zijn ook 134 Marokkanen, 62 mensen uit Congo-Brazzaville en 15 Turken.
Maken we een opdeling tussen werknemers die in contact komen met de reizigers (zoals bijvoorbeeld conducteurs of loketbedienden) en zij die dat niet doen (zoals bijvoorbeeld technici in de ateliers), dan blijkt dat 3,74% (240 werknemers) van het ‘zichtbare’ personeel van de NMBS een niet-Belgische achtergrond heeft. Voor het ‘niet-zichtbare’ personeel gaat het om 4,22% (623 werknemers).
In het regeerakkoord staat dat er zal gewerkt worden aan een sociaal-economische monitoring die gecoördineerd wordt door de Federale Overheidsdienst Werk om een gericht diversiteitsbeleid te voeren met een becijferde doelstelling. Dit ligt bovendien in de lijn van de resolutie van partijgenote Nahima Lanjri, die pleitte voor slimme streefcijfers in de openbare sector. In het Vlaamse regeerakkoord heeft de Vlaamse Regering ook streefcijfers opgenomen, die vanaf 2016 gelden. Zo wordt er gestreefd naar 10% personeelsleden met een migratieachtergrond voor het Vlaamse overheidspersoneel.
‘Eén cijfer opleggen voor alle administraties is niet haalbaar en niet verstandig. We moeten beginnen met een plan van aanpak op te maken waarin we ambities formuleren en stellen hoe en op welke termijn we die resultaten willen bereiken. Voor wat de overheidsbedrijven betreft, en dus ook voor de NMBS, kan dit bijvoorbeeld perfect geïntegreerd worden in het beheerscontract met de federale overheid’, zo besluit Yüksel.