Veilig op weg naar de gedeeltelijke zonsverduistering van vrijdag 20 maart 2015
10-02-2015
Als de weergoden meewillen, staat er ons op vrijdag 20 maart een mooi spektakel te wachten: in de voormiddag schuift namelijk de maan geleidelijk voor de zon. Vandaag werd in Volkssterrenwacht MIRA de aftrap gegeven voor een informatiecampagne rond deze eclips, een initiatief van de Vlaamse volkssterrenwachten met steun van Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.
We krijgen weliswaar geen totale zonsverduistering te zien, maar met ruim 80 % van de zon bedekt om 10:35 uur mogen we toch spreken van een merkwaardig en uitzonderlijk schouwspel aan de hemel. De Vlaamse volkssterrenwachten informeren alle geïnteresseerden over zonsverduisteringen in het algemeen en over die van 20 maart 2015 in het bijzonder, aan de hand van posters, een informatiebrochure en de website www.eclips2015.be. Op 20 maart kan iedereen natuurlijk ook terecht bij de Vlaamse volkssterrenwachten om het gebeuren te volgen.
Deze gedeeltelijke zonsverduistering vindt plaats op een normale werk- en schooldag, het is bijgevolg ook een ideale gelegenheid voor leerkrachten om dit bijzondere fenomeen samen met hun leerlingen te beleven en er een deskundige uitleg bij te geven.
Vlaams minister Hilde Crevits: “Door de Vlaamse Volkssterrenwachten werd een kant-en-klare les uitgewerkt die de onderwijzers in het basisonderwijs kunnen geven aan hun leerlingen in de weken voorafgaand aan de zonsverduistering. Zo zullen onze creatieve en fantasierijke kinderen goed op de hoogte zijn van het natuurfenomeen dat zich op 20 maart zal voordoen. Een fenomeen dat ze zich ongetwijfeld hun hele leven zullen herinneren. De zonsverduistering kan ook de interesse wekken van jongeren om voor wetenschappen te kiezen.”
Een zonsverduistering is een gebeuren dat inzicht verschaft over hoe zon, aarde en maan ten opzichte van elkaar bewegen en hoe ze zich verhouden wat betreft grootte en onderlinge afstand. We leren op die manier beter onze plaats kennen in het zonnestelsel en krijgen besef van onze innige verbondenheid met het omringende universum. Een zonsverduistering prikkelt de nieuwsgierigheid en de opmerkzaamheid van jongeren, twee onmisbare kwaliteiten voor het verwerven van wetenschappelijke kennis.
Vlaams minister Philippe Muyters: “De smiley-eclips spreekt tot ieders verbeelding en is een spectaculair voorbeeld van hoe wetenschap niet abstract of ver-van-ons-bed hoeft te zijn. Ik ben blij met het schitterende werk van onze Vlaamse volkssterrenwachten om jongeren inzicht te laten krijgen in het fenomeen en hun interesse in wetenschap te prikkelen. Vlaanderen blinkt uit in technologie, jongeren die voor wetenschapsrichtingen kiezen, vormen voor onze kennisregio dan ook een belangrijk deel van onze toekomst!”
Maar zonnewaarnemingen zijn niet zonder gevaar. Wie roekeloos is, kan blijvend oogletsel oplopen. Daarom is het van het grootste belang om bij het bekijken van een zonsverduistering de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder het motto ‘Liever niet het zicht van een mol? Eclipsbril op je bol!’, wordt er in de campagne dan ook ruime aandacht besteed aan het veiligheidsaspect.