Vanaf volgend jaar een rookmelder in elk studentenkot
20-03-2014
Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers kaartte de problematiek van veilige en brandveilige studentenkamers al herhaaldelijk aan in het Vlaams parlement. “Studentenkamers hebben een eigen kwetsbaarheid,” benadrukt zij, “Vaak gaat het over kamers in een eerdere gezinswoning, waar weinig of geen rekening is gehouden met compartimentering, nooduitgangen, enz.” Naar aanleiding van het drama te Leuven in januari kreeg Schryvers de belofte van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche dat er zou gewerkt worden aan een meer uniforme aanpak met betrekking tot de normen inzake brandveiligheid voor studentenkamers. “Dat is alvast goed nieuws, want momenteel bestaat er zo geen eenvormige regelgeving” aldus Schryvers.
Een eenvoudige en goedkope maatregel is het installeren van rookmelders. Sedert 1 januari 2013 is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht in elke studentenkamer waarvoor een nieuw contract wordt afgesloten. “Dit moet ook van toepassing worden op bestaande contracten,” aldus Schryvers. Zij maakte dan ook een voorstel van decreet op waardoor vanaf volgend academiejaar alle studentenkamers, ook die met een lopend contract, moeten worden uitgerust met een rookmelder.
Dit voorstel van decreet werd vandaag goedgekeurd in de commissie Wonen. Dat wil zeggen dat het nog voor het einde van de legislatuur door het voltallige parlement gestemd kan worden en dat dus elk studentenkot op 1 oktober uitgerust moet zijn met een rookmelder.
“Het komt toe aan de verhuurders om in deze verplichting te voorzien,” zegt Schryvers, “maar ook studenten moeten oog hebben voor de veiligheid van hun kot. Waar er geen rookmelder aanwezig is, moeten zij die durven eisen. Een serieuze sensibiliseringscampagne is hier zeker op zijn plaats.”
In het verlengde daarvan pleit Schryvers ook voor een registratie van alle studentenkamers, wat nu niet gebeurt: “Wanneer alle koten in kaart worden gebracht, wordt het gemakkelijker om deze te controleren.”