Ons Vlaams onderwijs is in beweging. Demografische, socio-economische en technische evoluties zorgen telkens voor nieuwe uitdagingen en ook in de samenleving van morgen moeten we onze hoge onderwijskwaliteit blijven garanderen.
Daartoe is het belangrijk onderwijs op maat aan te bieden, want hét beste onderwijs bestaat niet. Iedere doelgroep of ieder individu heeft andere noden, andere talenten, mogelijkheden en interesses. ‘Het best mogelijke onderwijs voor elke lerende’, dat is ons devies.
Ook voor de start van het nieuwe schooljaar kiezen we de weg vooruit en hebben we een aantal aanpassingen en verruimingen doorgevoerd. We lichten er hieronder een aantal toe.
Een overzicht van alle realisaties van Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, vind je hier.
Verruiming van het aanbod
Twintig extra middelbare scholen gaan vanaf 1 september met Content and Language Integrated Learning (CLIL) aan de slag. Dat wil zeggen dat ze vakken in een vreemde taal onderwijzen. Zij komen bovenop de bestaande 81 CLIL-scholen.
Vanaf 1 september stappen ook meer dan 180 scholen, centra voor deeltijds onderwijs en Syntra- lesplaatsen in het proefproject "Schoolbank op de werkplek" om van duaal leren een succes te maken. In totaal zijn er 50 studierichtingen die verspreid over heel Vlaanderen 446 keer zullen worden aangeboden. Het is het laatste jaar dat duaal leren wordt proefgedraaid alvorens het op 1 september 2019 definitief uitgerold wordt.
Bijna twee op de drie academies in Vlaanderen bieden vanaf volgend schooljaar voor het eerst opleidingen aan voor muziek en woord vanaf 6 jaar. Het gaat om 98 academies. Er krijgen 140 academies groen licht voor 777 nieuwe opleidingen.
Tijdelijke leraren krijgen meer werkzekerheid door lerarenplatform
Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een "proefproject lerarenplatform" opgezet om meer tijdelijke leraren werkzekerheid te bieden en een opdracht die voldoende substantieel is.
Gelijk loon voor gelijk werk in basisonderwijs
Voor het schooljaar 2018-2019 komen er extra maatregelen ter ondersteuning van de leerkrachten in het basisonderwijs. Het gaat om 9 miljoen euro. Vanaf 1 september 2018 verminderen we de werkdruk voor directeurs die nog een lesopdracht hebben. Directeurs van een school met 100 leerlingen of meer worden volledig lesvrij gemaakt. Daarnaast worden de lonen van directeurs basisonderwijs gelijkgeschakeld.
Paraat voor de Schoolstraat
Met de campagne “Paraat voor de Schoolstraat” wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits lokale besturen en scholen ertoe aanzetten om in september zoveel mogelijk schoolstraten in te richten en uit te testen tussen midden september en midden oktober, zowel in Vlaanderen als voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.. Schoolstraten dragen bij tot een veiligere én gezondere schoolomgeving.
Bekijk hier de reportage in het VRT-journaal:
Permanent rookverbod in alle onderwijsinstellingen
Vanaf 1 september geldt er een algemeen rookverbod op de scholen in Vlaanderen. Er was reeds een rookverbod, maar nog geen algemeen. Dat betekende dat leerlingen op school nog konden worden geconfronteerd met rokers wat het idee versterkt dat roken nog de norm is. Het rookverbod wordt nu algemeen en uitgebreid naar 24u op 24u en 7 dagen op 7. Het verbod geldt voor iedereen die een school betreedt: voor het personeel, leerlingen en bezoekers. Het is belangrijk dat scholen goede afspraken maken.