Het wielerseizoen is op gang getrokken. De Flandriens trotseren opnieuw weer en wind langs Vlaamse wegen. Wanneer je de profrenners de komende weken aan het werk ziet, let dan vooral eens op de naamstickers op de fietsen. Deze stickers zijn puur Belgisch vakmanschap. Dé man hierachter? Hans Bogaerts, ondernemer en voormalig leerkracht uit Balen (Mol). Maar Hans doet meer dan dat. Hij bouwt een totaalbeleving uit waarbij hij wielerliefhebbers wil samenbrengen rond hun gezamenlijke passie: de fiets.
& Voor je ondernemer werd, was je leerkracht. Was het onderwijs je grote passie?
Hans: “Onderwijs was zeker en vast mijn grote passie. Ik was leerkracht in technische vakken. In bijberoep startte ik met ondernemen. Tot twee uur ’s nachts werken was daarbij geen uitzondering. Daardoor werd het op termijn steeds moeilijker om ’s morgens fris voor de klas te staan. Op een bepaald moment vroeg ik me zelfs af of ik nu een leerkracht was die ook onderneemt of een ondernemer die lesgeeft. Uiteindelijk heb ik de stap gezet en werd ik zelfstandige. Het was geen makkelijke keuze, want je geeft veiligheid en zekerheid op. Toch schrikten de uitdagingen van het ondernemen mij niet af. Jarenlang maakte ik fietsstickers in de garage van mijn huis. Sinds begin dit jaar verhuisden we met de zaak naar een hal op het industrieterrein in Balen (Mol), vlakbij Lommel.”
& Mis je het onderwijs?
Hans: “Ja, toch wel. Vooral het contact met de mensen. Stilaan willen we daarom met ons bedrijf evolueren naar een community-verhaal waarbij we mensen samenbrengen rond onze passie: de fiets. We willen wielerliefhebbers verzamelen om een
koffietje te komen drinken, samen fietstochten te maken, workshops te volgen rond gezonde voeding, fietsen op hartslag en met GPS. Met mijn ervaring uit het onderwijs, wil ik bovendien het schoolgebeuren integreren in het ondernemerschap. Zo starten we binnenkort een project op waarbij we kinderen van 2,5 jaar leren fietsen hier aan onze hal en later op verplaatsing. Het gaat voor mij dus verder dan enkel het maken van fietsstickers. We creëren een hele beleving rond bewegen, gezonde voeding en ondernemerschap. Als ondernemer ondervind ik nu eenmaal zelf de voordelen van bewegen. Je moet goed voor jezelf zorgen. Ik was altijd maar aan het werken en zelfs bijna gestopt, omdat het gewoon te veel werd. Terug de fiets op kruipen, heeft me geholpen om opnieuw de balans te vinden.”
& Is dicht bij de mensen staan, een van de kwaliteiten van een goede ondernemer?
Hans: “Ik denk het wel. Zelf ben ik het eerste aanspreekpunt voor de klanten. Wanneer ze mij opbellen, weet ik perfect welke producten ze besteld hebben. Natuurlijk kunnen fietsstickers ook in het buitenland gekocht worden. De prijzen zijn er dikwijls ook lager. Maar wat ik daar vaak mis, is het persoonlijke contact met de klanten. Als klant bestel je online je sticker, maar je weet niet wie er precies achter je product zit. Het merk heeft dan geen gezicht. Waarom zou je trouwens iets uit het buitenland laten overkomen, terwijl je het evengoed in België kan kopen, waar je weet dat er een kleine ondernemer achter dat computerscherm zit. België is bovendien hét fietsland bij uitstek. Geen betere plaats om je producten te kopen.”
& Moeten we meer fier durven zijn op onze (kleine) ondernemers?
Hans: “Daar ben ik van overtuigd. En eigenlijk moeten we meer denken zoals de Nederlanders. We moeten wat meer oranje worden (lacht). Durven zeggen dat we goed bezig zijn. Een Nederlander zal sneller zeggen: ‘wij hebben het voor mekaar’. En een Belg die heeft het soms voor mekaar, maar die zegt het niet. Mijn vader wou vroeger bakker worden, maar mijn mama wou dat nooit. Voor mij was het wél duidelijk: ‘ik waag de sprong’. En stiekem hoop ik dat mijn zoon later ook mee in het bedrijf stapt.”
& Je hebt vroeger aan wielerwedstrijden deelgenomen. Welke parallellen zie je tussen de wieler- en ondernemerswereld?
Hans: “Je moet goed trainen om een koers te winnen. Je kan in het begin heel hard werken en niets verdienen. Maar wanneer je alles gestructureerd laat verlopen, kan je snel resultaat boeken. Je moet bovendien niet alleen goed getraind zijn, je moet ook durven. Op het moment dat iemand anders denkt ‘wat doet hij nu?’, moet je durven. Dat is bij de koers exact hetzelfde. Er zit in veel mensen een ondernemer, alleen weten ze dat niet altijd. Daarom pleit ik voor een vak ‘ondernemen’ op school. Toen ik leerkracht was, bracht ik soms kapotte toestellen mee naar de les om die te laten herstellen door de leerlingen. Een mixer herstelden ze voor slechts 5 euro, terwijl het toestel anders weggegooid zou worden. Jongeren leren op die manier dat je steeds een centje kan bijverdienen en je maakt hen warm om initiatief te nemen. Op een bepaald moment trokken enkele leerlingen er zelfs op woensdagnamiddag op uit om oud ijzer te verzamelen. Fantastisch toch?! (trots).”
& Heb je nog suggesties voor onze beleidsmakers?
Hans: “Het principe van de eerste werknemer, dat kan volgens mij beter. Verder moet ondernemen aantrekkelijker gemaakt worden en starters een betere begeleiding krijgen. Veel mensen hebben een idee, maar niet het nodige budget om het te realiseren. Daarbij worden soms grote risico’s genomen, terwijl je álles kan verliezen. Een start waarbij je een beetje buffer hebt, dat is ideaal. Dat dit vanuit het beleid nog extra ondersteund zou kunnen worden, zou fijn zijn. Al ben ik er zeker van dat Hilde Crevits dit kan, vooral met de ervaring die ze heeft binnen onderwijs en nu economie.”
In Vlaanderen worden schitterende producten ontwikkeld. Sinds deze week zweeft er een Vlaamse internetmodem in het ISS. Als we onze Vlaamse producten verkocht krijgen in de Melkweg, dan moet dat ook lukken in de Dorpstraat. Het ondersteunen van lokale economie en handel is een prioriteit. Ik wil samen met lokale ondernemers, lokale besturen en provincies investeren in bedrijvige kernen. Dat zijn dorps- en stadskernen waar wonen, werken, winkelen en recreatie zorgen voor een bruisende sfeer. Daar is ook plaats voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Nieuw lokaal makerschap, kopen bij Vlaamse ondernemingen en inspelen op nieuwe evoluties zoals e-commerce horen daar absoluut bij. - Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Wetenschapsbeleid, Werk, Sociale Economie, Landbouw en Zeevisserij