Vakantieopvang: ook een taak voor bedrijven
10-03-2011
Met de krokusvakantie volop aan de gang, denken duizenden werkende ouders al aan de zomervakantie. En dan hebben we het niet zozeer over mogelijke reisplannen, maar over de jaarlijks te leggen puzzel om de opvang voor hun kroost geregeld te krijgen. Het bestaande aanbod van vakantiekampen heeft immers zijn limieten bereikt. Voor 600.000 kinderen tussen 2,5 en 12 jaar zijn er amper 22.000 erkende en gesubsidieerde vakantieopvangplaatsen. CD&V-senatrice Sabine de Bethune wil daar wat aan doen door bedrijven te ondersteunen die kwaliteitsvolle vakantieopvang organiseren voor de kinderen van hun personeel. Ze diende daartoe zopas een wetsvoorstel in.
Heel wat steden en gemeenten, scholen, ziekenfondsen en privéorganisatoren die vakantieopvang aanbieden, kampen met lange wachtlijsten. Vlaams Minister Jo Vandeurzen trok in 2010 nog 1,7 miljoen euro uit voor extra opvangplaatsen. Tegelijk erkent de Vlaamse overheid dat een verdere inhaalbeweging en coördinatie tussen alle actoren nodig is.
CD&V-senatrice Sabine de Bethune denkt dat ook de bedrijfswereld een partner kan zijn in het aanbieden van vakantieopvang. Sommige bedrijven zien nu al het organiseren van vakantieopvang als een incentive voor hun personeel. Het aantal is echter nog beperkt, eenvoudigweg omdat kinderopvang nu eenmaal niet tot de kerntaken van een bedrijf behoort en omdat de kostprijs hen afschrikt. Sinds 1 januari 2003 kan een werkgever nochtans onder bepaalde voorwaarden dit als beroepskost fiscaal aftrekken.
Senatrice de Bethune wil bedrijven die kinderopvang organiseren voor hun personeel sterker steunen en diende een wetsvoorstel in met heel concrete maatregelen. Zo wordt in het voorstel de leeftijdsgrens voor de fiscale aftrek opgetrokken naar 12 jaar. En de kosten voor het bedrijf worden ten belope van 120% aftrekbaar in de inkomstenbelastingen, wat vergelijkbaar is met de bestaande aftrek van beroepskosten voor de inrichting van het gemeenschappelijk vervoer van de personeelsleden.
Sabine de Bethune: ,,Als de overheid van een hogere activiteitsgraad van zowel mannen als vrouwen een politieke prioriteit maakt, dan is kinderopvang daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Een verhoging van het aantal beschikbare plaatsen in de kinderopvang bevordert bovendien en niet in het minst de kansen van jonge ouders, voornamelijk van vrouwen, om te kunnen participeren aan onze arbeidsmarkt. De participatiegraad van beroepsgeschikte vrouwen ligt in België met 56 % (67,2% voor mannen) nog altijd veel te laag. We scoren zelfs slechter dan de Europese participatiegraad van vrouwen die 58,6% bedraagt. Een job biedt nog altijd de beste garantie op een huidige en toekomstige welvaart voor zowel ouders als kind.''
Sabine de Bethune stipt nog aan dat bedrijven die erkende kinderopvang willen aanbieden aan de kinderen van hun personeel, maar dit niet zelf willen organiseren, een beroep kunnen doen op de vzw Stekelbees van de Landelijke Kinderopvang, pionier in het aanbieden van kinderopvang voor bedrijven. Stekelbees zoekt een aangepaste locatie in de buurt van het bedrijf en werkt de opvang praktisch uit.
Volksvertegenwoordigster Nahima Lanjri diende hetzelfde wetsvoorstel in De Kamer in. Beide parlementsleden verdedigen zo heel concreet de visie van Vrouw en Maatschappij om bedrijven te ondersteunen die gezinsvriendelijke extralegale voordelen aanbieden aan hun personeel.