Uitwisseling informatie rulings – “Lidstaten gaan niet ver genoeg”
27-10-2015
"De verplichte, automatische uitwisseling tussen de EU-lidstaten van informatie over tax rulings moet verder gaan dan wat nu op tafel ligt," stelt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de Commissie economische en monetaire zaken en van de bijzondere commissie inzake tax rulings.
De Europese Commissie lanceerde voor de zomer een voorstel om de automatische uitwisseling tussen de EU-lidstaten van informatie over tax rulings verplicht te stellen. Het huidige, vrijwillige systeem bleek in de praktijk niet te werken omdat lidstaten de facto geen informatie uitwisselden.
Het politieke akkoord dat de lidstaten nu in de Raad bereikten gaat voor het Parlement lang niet ver genoeg. Hoewel in dit dossier het Parlement enkel een adviserende rol heeft is Vandenkendelaere van mening dat de lidstaten het halfrond, dat uitzonderlijk eensgezind is over de materie, niet zomaar mogen negeren.
Vandenkendelaere: “Het politieke akkoord in de Raad schiet immers flink tekort. En dat omwille van verschillende redenen:
Er is afgesproken dat enkel zogenaamde grensoverschrijdende rulings moeten worden uitgewisseld. Maar dat is een moeilijk hanteerbaar criterium dat teveel beoordelingsvrijheid laat en ertoe kan leiden dat lidstaten rulings onterecht als louter nationaal gaan kwalificeren.
De informatie-uitwisseling zal enkel gelden voor rulings afgesloten na 2012, terwijl het Parlement wil dat er over álle rulings die nog van kracht zijn volledige transparantie komt.
Het risico is reëel dat de Europese Commissie te weinig informatie ontvangt om haar toezichtrol behoorlijk te kunnen vervullen. De Commissie zou door de lidstaten enkel geïnformeerd worden dàt er een uitwisseling van informatie heeft plaatsgevonden. Over de inhoud van de rulings wordt de Commissie in het ongewisse gelaten.
"De lidstaten spelen hier dubbel spel," zegt Vandenkendelaere, "Men wil blijkbaar nog altijd niet volledig open kaart spelen en de Commissie toelaten om haar legitieme rol als toezichthouder ten volle te spelen."
De nieuwe regels gaan in vanaf januari 2017. De Commissie werkt ook aan een herzien voorstel om overal in de EU de belastbare winst van bedrijven op dezelfde manier te berekenen.