Uitvaartcontracten voortaan in bevolkingsregister
06-02-2013
Op initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V) werd vandaag in het Vlaams Parlement unaniem een voorstel van decreet aangenomen dat de registratie van uitvaartcontracten in de bevolkingsregisters mogelijk maakt. “Met dit voorstel van decreet wordt een lacune in de wetgeving weggewerkt. De mogelijkheid om uitvaartcontracten te laten registreren zal ertoe bijdragen dat meer laatste wilsbeschikkingen worden uitgevoerd zoals de overledene het wenste”, aldus Yüksel.
Vandaag de dag laten meer en meer mensen hun wilsbeschikking vastleggen in een uitvaartcontract. Zo’n contract bepaalt onder meer of mensen willen begraven of gecremeerd worden, wat er na de eventuele crematie met de as moet gebeuren, hoe de uitvaartplechtigheid er moet uitzien en in welke gemeente men wil worden begraven.
“Maar naarmate het sociale isolement bij ouderen toeneemt, in het bijzonder in de steden, gebeurt het steeds vaker dat het bestaan van een uitvaartcontract bij het overlijden over het hoofd wordt gezien”, aldus Veli Yüksel. “Dat leidt tot schrijnende toestanden. Zo was er in Oostende onlangs het geval van iemand die in een ziekenhuis was overleden en een OCMW-begrafenis had gekregen. Hij had een uitvaartcontract, maar dat was na zijn overlijden door niemand gesignaleerd. Toen de begrafenisondernemer in kwestie het overlijdensbericht las in de krant, bracht hij de burgerlijke stand onmiddellijk op de hoogte. Uiteindelijk diende de overledene te worden opgegraven en opnieuw te worden begraven volgens de bepalingen uit het uitvaartcontract. Vele oudere mensen hebben schrik dat hen iets gelijkaardigs overkomt. Dat blijkt ook uit het meest recente rapport van de Gentse ombudsvrouw.”
Met dit voorstel van decreet biedt Yüksel nu een oplossing voor dit probleem door het mogelijk te maken dat bij de registratie van de laatste wilsbeschikking in de bevolkingsregisters, ook een vermelding van het bestaan van een uitvaartcontract wordt opgenomen. Dit stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand in staat om op het moment van de aangifte van een overlijden onmiddellijk het bestaan van een uitvaartcontract te melden. Het Vlaamse decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging voorzag tot hiertoe niet in deze mogelijkheid.
“Aan dit hiaat in de wetgeving wordt met deze decreetswijziging een einde gemaakt”, zo besluit Yüksel. “Het is duidelijk dat hiermee een antwoord wordt geboden op een maatschappelijke nood. Ook de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat liet me reeds weten dat dit decreet nauw aansluit bij de dagelijkse praktijk van de notarissen en dat ze grote belangstelling heeft om het mee uit te voeren.”