Uitstrooien van assen op publieke plaatsen mogelijk maken
09-12-2014
In Vlaanderen is het niet toegelaten om stoffelijke overschotten te begraven of assen uit te strooien op het openbaar domein. “Er bestaat echter een maatschappelijke vraag naar de mogelijkheid van het uitstrooien van assen op andere plaatsen dan de begraafplaats,” weet Katrien Schryvers, Vlaams volksvertegenwoordiger en OCMW-voorzitter in Zoersel, “in de praktijk worden assen al vaak uitgestrooid in een park, in een rivier of in de duinen. Er is immers geen controle op de bestemming van de assen, indien nabestaanden de door het decreet toegelaten keuze benutten om de assen thuis te bewaren.”
Normaal moet op het einde van de bewaring die as worden teruggebracht naar de gemeente voor uitstrooiing of begraving op de begraafplaats. “Dat gebeurt zelden en wordt niet gecontroleerd, laat staan gesanctioneerd,” aldus Schryvers, die deze problematiek vorig jaar nog aanhaalde in haar bevraging aan alle lokale besturen omtrent het beleid rond begraafplaatsen.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans ziet geen argumenten om het decreet in die zin aan te passen, dat zei ze in antwoord op een parlementaire vraag van Schryvers.
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege heeft echter wel oren naar de maatschappelijke vraag en volgt de redenering van Schryvers. Schauvliege wil een regeling uitwerken waardoor mensen zich kunnen laten begraven in natuurgebieden of bossen, of er hun as kunnen laten uitstrooien. Dat bevestigde de minister in de commissie Leefmilieu van deze middag.
Schryvers wil op haar beurt een voorstel uitwerken om de mogelijkheden tot het uitstrooien van assen nog te verruimen. “Het creëren van een wettelijk kader zou voor wat nu al in de praktijk gebeurt, enige vorm van controle, gekoppeld aan de eerbied voor de nabestaanden en het respect voor het privéleven, mogelijk kunnen maken,” vindt Schryvers.