Uithuiszetting 800 huurders vermeden dankzij preventieve woonbegeleiding
12-10-2014
In 2013 hebben de Centra voor Algemeen Welzijnswerk 1.136 gezinnen en alleenstaanden geholpen een oplossing te zoeken om hun woning te kunnen behouden. In 70% van de begeleidingen kon uithuiszetting daadwerkelijk vermeden worden. “Het aantal gezinnen dat intensieve begeleiding krijgt om uithuiszetting te vermijden is de laatste 5 jaar verdrievoudigd,” stelt Vlaams parlementslid Vera Jans vast op basis van de opgevraagde cijfers.
Bemoeizorg is een bijzondere vorm van hulpverlening. Er wordt heel aanklampend gewerkt en bewoners moeten de begeleiding aanvaarden, anders staan ze op straat.
Het gaat (voornamelijk) om huurders met een ‘onaangepaste’ wooncultuur die in de problemen komen omwille van moeilijk gedrag, het onderhoud loopt mis, overlast met de buren, (te) veel huisdieren, afval aan of in de woning, …. al dan niet in combinatie met huurachterstallen.
In de meeste situaties zijn voorafgaand aan de beslissing om de huurovereenkomst op te zeggen reeds tevergeefs heel wat stappen gezet om de situatie aan te pakken.
Bemoeizorg ondersteunt de huurder in het rechtzetten van de situatie die de onmiddellijke aanleiding is geweest tot de beslissing voor uithuiszetting EN ondersteunt de huurder om zijn/haar wonen naar de toekomst toe grondig te reorganiseren.
Het aantal dossiers is het de afgelopen 5 jaar sterk gestegen: van 474 in 2009 tot 1.136 in 2013.
West-Vlaanderen is koploper met 423 ofwel 37% van de begeleidingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (248 - 22%), Antwerpen (234 - 20,5%) en Vlaams-Brabant (116 – 10%). Limburg telt het laagste aantal begeleidingen, zijnde 115 dossiers in 2013. De middelen stegen van €729.887 in 2010 tot €2.855.067 in 2013.
Vera Jans: “Het is de huisvestingsmaatschappij die dit probleem signaleert. Dit zijn mensen die niet zelf naar het OCMW of een andere dienst stappen met hun problemen. Vandaar dat bemoeizorg wordt opgelegd. Bijzonder bij bemoeizorg is de concrete efficiëntie van die aanklampende aanpak. De resultaten zijn sterk: er wordt gewerkt binnen een zeer concreet en effectief samenwerkingsmodel sociale huisvesting en welzijn, een aantal ‘moeilijke’ dossiers binnen sociale huisvesting krijgen een bevredigende oplossing voor zowel huurder als verhuurder. Uithuiszetting wordt alzo vermeden, en daarmee ook het verder afglijden of zelfs de opname in een residentieel opvangcentrum.
In Limburg bestaat deze specifieke vorm van woonbegeleiding al sedert 2005. Omwille van de goede resultaten werd dit een onderdeel van de reguliere werking van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk en ook andere provincies zijn dit ondertussen in hun aanbod gaan opnemen.”