Uitgebreide website www.varkensloket.be gaat vandaag online
04-09-2012
Vandaag, dinsdag 4 september om 12 uur ‘s middags, zal het Varkensloket een grote databank aan wetenschappelijke en praktische informatie rond de varkenshouderij ontsluiten via de publieke website www.varkensloket.be. De beschikbare informatie zal de komende maanden en jaren verder worden geactualiseerd, en online beschikbaar gesteld.
Het Varkensloket werd door Vlaams minister-president Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, in het voorjaar opgericht als aanspreekpunt voor alle vragen van varkenshouders, waarmee gestalte wordt gegeven aan het ‘Vlaams Actieplan voor de Varkenshouderij’. Nu wordt ook de vernieuwde website van het Varkensloket publiek beschikbaar, met meer dan 200 publicaties en artikels.
”Ik ben verheugd met het ontsluiten van het onderzoeksmateriaal op www.varkensloket.be, binnen de schoot van het Varkensloket, opnieuw één van de maatregelen die aantoont dat het Vlaams Actieplan voor de Varkenshouderij volop in uitvoering komt”, aldus minister-president Kris Peeters.
Vlaams actieplan voor de varkenshouderij
Eind vorig jaar heeft minister-president Peeters het Vlaams Actieplan voor de Varkenshouderij voorgesteld, om zo de Vlaamse varkenssector te ondersteunen. Eén van de 22 concrete maatregelen uit dit Actieplan was de oprichting van een Varkensloket. In april van dit jaar werd het Varkensloket door Vlaams minister-president Kris Peeters officieel voorgesteld als hét contact- en aanspreekpunt voor vragen vanuit de varkenssector. Het Varkensloket, dat gesitueerd is binnen de gebouwen van het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) maakt deel uit van en wordt gestuurd door het Praktijkcentrum Varkens. Het Praktijkcentrum Varkens bestaat uit een netwerk van een 20-tal onderzoeks-, onderwijs- en voorlichtingsgerelateerde Vlaamse instellingen en/of vakgroepen. Voor de dagelijkse werking en inhoudelijke sturing van het Varkensloket werd een Technisch Comité opgericht.
“Door onverminderd te blijven investeren in onderzoek en innovatie moet de Vlaamse varkenssector zijn koppositie binnen Europa kunnen blijven behouden. De Vlaamse varkenssector is een voorloper op het vlak van technische resultaten, en het leveren van inspanningen ter verbetering van de duurzaamheid van de sector. Het Varkensloket speelt hierbij een cruciale rol”, aldus minister-president Kris Peeters.
De website www.varkensloket.be
Voor de website www.varkensloket.be werd een heldere en makkelijk toegankelijke structuur uitgewerkt. Er is een vierdelig hoofdmenu rond de thema’s / productiegroepen: biggen, vleesvarkens, zeugen en fokberen. Onder elk van deze hoofdrubrieken komen verschillende subthema’s, zoals bedrijfsmanagement, diergezondheid, voeder, dierenwelzijn, drinkwater, stalklimaat, huisvesting, mest-milieu, bioveiligheid- bedrijfshygiëne en biologische varkenshouderij uitvoerig aan bod. Elk subthema is voorzien van een korte toelichting. Alle raadpleegbare brochures, presentaties, en publicaties worden ingeleid door een korte samenvatting.
Een zoekfunctie helpt bovendien om de relevante informatie makkelijker terug te vinden. Op de home-pagina en in de rubriek laatste nieuws wordt de meest recente informatie, zoals nieuwe onderzoeksresultaten, presentaties en verslagen van studie- en demonstratiedagen weergegeven. Nieuwe studiedagen, waarvan het Praktijkcentrum Varkens deel uitmaakt, worden steeds aangekondigd via de agenda op de home-pagina van de website.
Om de informatie voor de sector zo gebruiksvriendelijk en laagdrempelig mogelijk te ontsluiten werden er geen drempels ingebouwd via login-codes of lidmaatschappen om de website te gebruiken. In totaal zijn er vanaf nu meer dan 200 publicaties met een eenvoudige muisklik op één thematische verzamelplaats te vinden.
De informatie wordt de komende maanden en jaren verder geactualiseerd en aangevuld. Ook de vraaggedreveninformatieuitwisseling zal in een hogere versnelling worden verdergezet.
Overzicht van de reeds gestelde vragen aan het Varkensloket
De varkenshouders vertegenwoordigen (met ruim één derde) de grootste groep van de vraagstellers. Dit is tevens de voornaamste doelgroep van het Varkensloket met de meeste nood aan objectieve en onafhankelijke informatie. Daarnaast zijn ook vragen binnengekomen van o.a. fabrikanten (veevoeder, constructie, farmacie), dierenartsen, particulieren, onderzoekers en studenten (Fig. 1). Door verschillende leden van het Praktijkcentrum Varkens werd gepeild naar mogelijke onderzoeksresultaten. Dit benadrukt nogmaals het belang van een kruisbestuiving tussen het Varkensloket en de leden van het Praktijkcentrum Varkens.
Fig. 1. Vraagstellers van de ontvangen vragen (Opstart Varkensloket tot21/08/2012)
De vragen betroffen diverse onderwerpen (Fig. 2), zoals huisvesting, stalklimaat, bedrijfsmanagement, diergezondheid en voeder. Andere thema’s zoals o.a. bioveiligheid, hobby en biologische varkenshouderij, kwamen eveneens aan bod. De omschakeling naar groepshuisvesting voor drachtige zeugen en gelten, die vanaf 1 januari 2013 wordt ingevoerd, is een heel actueel onderwerp. In dat verband werden er heel wat vragen gesteld over de breedte van de uitloop tussen voederligboxen. Daarom werd in samenwerking met de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid) een update gegeven omtrent de wettelijke aspecten en de aan te raden breedte van de uitloop in de vakpers (juli 2012). Andere vragen betroffen o.a. de wettelijke normen voor de lichtinlaat,minimale vloeroppervlakte, balk-en spleetbreedte van betonroostervloerenin varkensstallen, de voorwaarden voor het houden van hobbyvarkens en het uitbreiden van een stal. Daarnaast werd er geïnformeerd naar de mogelijkheden voor de omschakeling naar biologische landbouwen de mogelijke alternatieven voor onverdoofde chirurgische castratie van beerbiggen. De praktische en economische haalbaarheid van deze alternatieven werden reeds nagegaan in Vlaanderen, en werden in juni 2012 toegelicht in het eindverslag van het CASPRAK-project. Meer diergezondheids-gerelateerde vragen, zoals mogelijke oorzaken van een slechte melkgift bij zeugen, de prevalentie en ontwormingsgraad in de varkenssector, en het gebruik van voedersupplementen bij zeugen rond de partus zijn ook aan bod gekomen. Daarnaast waren er vragen rond de prijsvorming en het optimale aflevergewicht van vleesvarkens.
Fig. 2. Thematiek van de ontvangen vragen (Opstart Varkensloket tot 21/08/2012)
Praktijkbedrijven voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek.
Het Praktijkcentrum krijgt soms de vraag van praktijkbedrijven voor deelname aan (wetenschappelijk) onderzoek. Varkenshouders die meewerken aan onderzoek hebben als voordeel als eerste ingelicht te worden over de onderzoeksresultaten. Hiervoor werd een algemene vragenlijst opgesteld die slechts een 5 à 10-tal minuten tijd vergt en die het Varkensloket toelaat om geschikte praktijkbedrijven voor een bepaald onderzoek te selecteren. In dit document wordt eveneens een algemeen overzicht gegeven van de richtlijnen die zowel de onderzoeker als de varkenshouder in acht dienen te nemen bij het uitvoeren/deelname aan onderzoeksprojecten. De vragenlijst kan digitaal via de website van het Varkensloket worden ingevuld en verzonden, worden gefaxt naar het nummer 09/272 26 01 of worden opgestuurd naar het postadres (Scheldeweg 68, 9090 Gontrode-Melle).
Studiedagen
De website en de werking van het Varkensloket worden op 5 en 11 september toegelicht tijdens de studiedagen ‘Varkenshouderij Actueel 2012’ die worden georganiseerd door het Praktijkcentrum Varkens en de Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid).
De Vlaamse varkenshouderij: op weg naar 2020
De varkenssector is ongetwijfeld één van de belangrijkste takken van de Vlaamse land- en tuinbouw. Met bijna 63 % van de totale productiewaarde vertegenwoordigt de veeteelt de belangrijkste tak van de sector. In 2011 was deze sector goed voor een globale productiewaarde van 3 189 miljoen euro. Binnen de veeteelt maakt de varkenshouderij bijna de helft uit. In 2011, bedroeg de exportwaarde van varkensvlees 1,3 miljard euro. De meeste handel gebeurt met landen van de Europese Unie.
De afgelopen jaren heeft de varkenssector het zwaar te verduren gehad door zeer hoge voederkosten en lage varkensprijzen, waardoor heel wat varkensproducenten met lage winstmarges of zelfs met verlies moesten werken. De afgelopen weken zijn de afzetprijzen in de varkenssector weliswaar sterk gestegen, maar de voederkosten blijven eveneens op een zeer hoog niveau.
Om de pijnpunten binnen de sector op te sporen, en te zoeken naar oplossingen voor deze problemen, organiseerde Vlaams minister-president Kris Peeters een reeks dialoogdagen in het voorjaar van 2011. Het thema van deze dialoogdagen was “De Vlaamse varkenshouderij op weg naar 2020”. Na een constructieve dialoog werden 22 concrete maatregelen in het “Vlaams actieplan voor de varkenshouderij” voorgesteld om de varkenshouderij in de toekomst competitief en rendabel te houden. Eén van deze maatregelen is de versterking van het bestaande Praktijkcentrum Varkens door het Varkensloket.
”Met de lancering van de website van het Vlaams varkensloket wordt opnieuw een stap gezet in de uitvoering van het Vlaams Actieplan voor de varkenshouderij”, aldus minister-president Kris Peeters.