Uitbreiding van de ontwikkelingszones: akkoord tussen de Gewesten
België verkreeg het akkoord van de Europese Unie voor een dekking door ontwikkelingszones van 29,95% van zijn bevolking voor de periode 2014-2020, ofwel bijna 5% meer dan de dekking die voor de periode 2007-2013 toegelaten werd. De Gewesten hebben overeenstemming bereikt over een verdeelsleutel van de toegekende dekking door Europa.
De Europese Unie biedt aan de Lidstaten de mogelijkheid om voordelen toe te kennen in de zin van tewerkstelling en fiscaliteit in de geografische zones die door ongunstige sociaal-economische omstandigheden gekenmerkt worden. De omvang van deze ontwikkelingszones wordt bepaald door het door de Europese instanties toegestane bevolkingspercentage.
Wat de periode 2007-2013 betreft, kreeg België het recht om zones vast te leggen die met 25,90% van zijn bevolking overeenstemmen, waaronder 12,40% in Henegouwen dat een bijzonder statuut geniet als grondgebied dat door de Europese "convergentiedoelstelling" gedekt wordt.
De toegelaten drempel voor de periode 2014-2020 wordt op 29,95% van de bevolking vastgelegd. De verdeelsleutel van de actuele programmering die door de drie Gewesten onderhandeld werd, is als volgt:
Henegouwen: 12,06%
Vlaanderen: 8%
Wallonië: 8%
Brussel-Hoofdstad: 1,89%
Kris Peeters, Vlaams minister-president, tevens bevoegd voor Economie: "De mogelijkheid om steunzones af te bakenen geeft Vlaanderen een troef in handen in de omvorming van het industrieel weefsel en het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeringen. Dit is belangrijk voor het herstel van werkgelegenheid, vooral in de provincie Limburg.”
Céline Fremault, Brussels minister van Economie en Tewerkstelling: "Dit akkoord is rechtvaardig. De substantiële verhoging van de betrokken bevolking in het Brussels Gewest maakt de ontwikkeling mogelijk van het equivalent van drie Zones voor Economische Uitbouw in de Stad (ZEUS) zoals we er een eind 2013 opgericht hebben. Het vormt een mooie gelegenheid om de sociaaleconomische reconversie van Brussel en zijn aantrekkingskracht voor ondernemingen in de komende jaren te versterken."
Jean-Claude Marcourt, Waals minister van Economie: "De ontwikkelingszones zijn een belangrijk instrument voor de economische reconversie van ons gewest geweest. Door de uitbreiding van deze zones moet Wallonië in staat zijn om het beleid dat door het Marshallplan en de competitiviteitspolen wordt ingevuld, verder te zetten en te versterken. Dit akkoord toont trouwens aan dat de drie Gewesten van het land, wanneer het over economische ontwikkeling gaat, kunnen samenwerken en oplossingen kunnen vinden waar elk van hen voordeel uit haalt."