Uitbreiding sociaal huisvestingspatrimonium bewaken
25-02-2011
61.000 Vlamingen staan op een wachtlijst om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Door het grond- en pandendecreet worden steden en gemeenten verplicht om hun aanbod aan sociale huisvesting uit te breiden. Vlaams volksvertegenwoordiger Valerie Taeldeman vernam van Vlaams minister Freya Van den Bossche het aantal sociale huur- en koopwoongelegenheden die in de loop van 2010 door de sociale huisvestingsmaatschappijen gerealiseerd werden: “Ik stel vast dat we nog voor een uitdaging staan, willen we de vooropgestelde doelstelling van 65.000 bijkomende sociale woonentiteiten tegen 2020 behalen.”
Naar aanleiding van het tekort aan sociale woongelegenheden werd ‘het bindend sociaal objectief’ in het leven geroepen, een onderdeel van het grond- en pandendecreet. Dit ‘bindend sociaal objectief’ legt voor elke stad of gemeente het minimum aantal sociale woningen vast dat binnen een bepaalde periode dient gerealiseerd te worden.
In totaal werden in 2010 2.136 sociale wooneenheden gerealiseerd. Vanaf de inwerkingtreding van het grond- en pandendecreet (1 september 2009) wordt de inspanning van de overheid aangevuld met projecten van private projectontwikkelaars. Ook zij zullen het bindend sociaal objectief moeten realiseren bij grotere verkavelingsprojecten.
“Vanaf 2012 is er een voortgangstoets gepland. Het is van het grootste belang dat we nauwgezet opvolgen hoeveel sociale woongelegenheden er per jaar gerealiseerd worden”, verklaart Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen in Maldegem Valerie Taeldeman, “alleen op die manier kunnen we de evolutie op in kaart brengen en indien nodig tijdig ingrijpen.”
De volksvertegenwoordiger hoopt dat het samenspel tussen privé- en overheidsinitiatief zal volstaan om op kruissnelheid te komen voor het behalen van de doelstelling 2020 en zo de wachtlijsten weg te werken.
Van Vlaams minister Van den Bossche bekwam Taeldeman de cijfers voor wat betreft de gerealiseerde sociale woongelegenheden in 2010[1]:
Aantal sociale huurwoningen
· In Antwerpen: 40
· In Limburg: 54
· In Oost-Vlaanderen: 90
· In Vlaams-Brabant: 4
· In West-Vlaanderen: 180
Aantal sociale huurappartementen
· In Antwerpen: 209
· In Limburg: 256
· In Oost-Vlaanderen: 390
· In Vlaams-Brabant: 149
· In West-Vlaanderen: 232
Aantal sociale koopwoningen
· In Antwerpen: 38
· In Limburg: 103
· In Oost-Vlaanderen: 83
· In Vlaams-Brabant: 21
· In West-Vlaanderen: 93
Aantal sociale koopappartementen
· In Antwerpen: 83
· In Limburg: 76
· In Oost-Vlaanderen: 29
· In Vlaams-Brabant: 0
· In West-Vlaanderen: 6