Uitbreiding openingsuren van winkels: oplossing voor een probleem dat er niet is
09-02-2015
Open VLD heeft een voorstel ingediend dat erop gericht is de wet op de openingsuren van winkels te verruimen, vanuit de invalshoek dat de openingsuren niet meer aangepast zouden zijn aan de hedendaagse noden. CD&V-Kamerlid Leen Dierick, lid van de commissie Bedrijfsleven, heeft hier enkele bedenkingen bij: ‘Waarom willen we een oplossing formuleren voor een probleem dat er niet is?’
Nu is het verboden voor kleinhandelaars om hun producten te verkopen aan de consument voor 5 uur ’s morgen en na 20 uur ’s avonds (21u voor vrijdag en werkdagen die een wettelijke feestdag voorafgaan). Het wetsvoorstel wil dat het verboden wordt voor 5u ’s morgen en na 22u ’s avonds. Hierdoor zouden kleinhandelaars hun winkel tot 22u kunnen openhouden, wat nu niet het geval is. CD&V heeft hier enkele bedenkingen bij.
We vragen ons af of de consument hier werkelijk naar vraagt en of er voldoende draagvlak is bij de zelfstandigen. Zij moeten dan ook bereid zijn om hun winkel langer open te houden, meer kosten te maken en samen met hun personeel bereid zijn om langer te werken tot 22u. Het is immers nu reeds mogelijk om buiten de kantooruren te winkelen tot 20u (of 21u op vrijdag of werkdagen voor een feestdag), maar hier wordt volgens Unizo in de meeste sectoren geen gebruik van gemaakt.
Dienstensectoren vallen bovendien – in tegenstelling tot goederensectoren – niet onder de door de wet opgelegde sluitingsuren. Als een kapper vandaag om 20u15 een klant wil bedienen, is dit perfect mogelijk.
Het wetsvoorstel wil bovendien door het verruimen van de openingsuren ook de steden en gemeenten de mogelijkheid geven om koopavonden te organiseren. Steden en gemeenten hebben nu ook reeds de mogelijkheid om 15 afwijkingen per jaar te verlenen (voor bijzondere en voorbijgaande omstandigheden of voor een jaarmarkt of jaarbeurs) op de verplichte sluitingsuren.
Uiteindelijk houdt het voorstel ook geen rekening met het feit dat de arbeidswetgeving geen tewerkstelling van personeel toelaat tussen 20u ’s avonds en 6u ’s morgens.
‘Elke partij is vrij om voorstellen in de verschillende commissies op de agenda te plaatsen. Wij zijn niet geneigd om het voorstel te steunen als er geen draagvlak voor is’, aldus Dierick. ‘Daarnaast ben ik bezorgd om het personeel. Zij hebben, net als de zelfstandige trouwens, ook recht op een gezinsleven. Waarom moeten wij hen dit ontzeggen om een maatregel in te voeren waar de sector zelf geen vragende partij voor is?’